Belföld

Navracsics Tibor: Kellemetlen meglepetés, hogy az Európai Bizottság felfüggesztené az uniós pénzek kifizetését

Horváth NándorHorváth Nándor

2022. november 24. 13:52

A miniszter szerint a magyar kormány nem hivatalos forrásból tudta meg, hogy a testület háromezer-milliárd forint felfüggesztésére tesz javaslatot.

Lényegében a magyar kormány is a sajtóból értesült arról, hogy az Európai Bizottság a jövő héten arra tesz javaslatot az uniós tagállamoknak, hogy a Magyarországnak kifizetendő kohéziós pénzekből 3 ezer milliárd forint kifizetését függesszék fel – ezt Navracsics Tibor, az uniós források felhasználásáért felelős miniszter árulta el újságíróknak csütörtökön, a Versenyképességi Operatív Programok 16. nemzetközi konferenciáján. (A teljes riportot a csütörtök esti RTL Híradóban láthatják.)

A miniszter azt állította, hogy nem kaptak semmilyen hivatalos értesítést, informálisan tudták meg, hogy Ursula von der Leyen főbiztos kabinetvezetői szerdán délután háttérbeszélgetést tartottak a sajtónak, ott ismertették a bizottság álláspontját. Szerinte ez szokatlan, mert eddig az Európai Bizottság és a magyar kormány is tartotta magát ahhoz, hogy ha új körülmény merül fel, először egymást értesítik.

Navracsics Tibor szerint újságcikkeket olvasgatva próbálnak rájönni, hogy a bizottság mit kifogásol, a kormány pedig tartja magát a kitűzött menetrendhez, amelyben jövő évi célkitűzések is szerepelnek.

Megértjük, ha magát a teljesítési időszakot, illetve az ehhez kötődő felfüggesztést meg akarják hosszabbítani

– közölte a miniszter. Arra a felvetésre, hogy sajtóhírek szerint kifogás merülhetett fel az újonnan létrehozott Integritás Hatóság alelnöke, Holbusz Tímea személyével kapcsolatban, Navracsics Tibor kijelentette: független intézményről van szó, amelynek személyi összetételéhez a kormánynak nincs köze.

Navracsics megemlítette azt is, hogy a kifizetések felfüggesztése veszélyt is jelenthet a pedagógus-béremelésre. 

Egy másik felvetésre a miniszter azt mondta, szerinte az Európai Parlamentben zajló vita az, ami az Európai Bizottság álláspontját most meghatározza. (Az Európai Parlament csütörtökön, a Navracsiccsal folytatott beszélgetés után megszavazta azt az állásfoglalást, amely elégtelennek minősíti a magyar kormány uniós pénzek megszerzéséért tett vállalásait, de ez a döntés nem kötelező érvényű.) 

Az RTL kérdésére, hogy meglepte-e a kormányt, hogy hivatalosan nem tájékoztatták, és ez a döntés született, Navracsics Tibor azt mondta:

Ez kellemetlen meglepetés, én dolgoztam az Európai Bizottságban, ott azért mindenkinek volt gyerekszobája.

Nyitókép (archív): RTL Híradó

#Belföld#navracsics tibor#európai unió#uniós források#európai bizottság

Címlapról ajánljuk