Belföld

„Ez csak a Fidesz blöffje” – az RTL-nek reagált Márki-Zay Péter a kampányfinanszírozásról szóló titkosszolgálati jelentésére

rtl.hurtl.hu

2022. november 23. 16:51

Szerinte hamis állítás, hogy az Egyesült Államok beavatkozott a magyar választás alakulásába. „Sokan reménykedtek benne”, de végül nem lepleztek le semmilyen korrupciót vagy „aberrációt” – mondta az RTL Híradójának.

A Nemzeti Információs Központ részben feloldotta annak a jelentésnek a titkosítását, amelyben a Márki-Zay Péter vezette mozgalom állítólagos külföldi támogatását vizsgálták. 

A jelentés szerint 

  • az amerikai Action for Democracy nevű szervezettől összesen több mint 3 milliárd forint összegű támogatás érkezett a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz (MMM), a DatAdat-Csoporthoz, valamint más magyarországi civil szervezetekhez, vállalkozásokhoz. (Az MMM közvetlenül 1,8 milliárd forintot kapott, ebből a Márki-Zay Péter vezette mozgalom 1,4 milliárd forintot adott tovább a DatAdat-csoportnak. Közvetlenül az amerikai szervezettől az Oraculum 2020 Kft. 1 milliárd forintot kapott, a DatAdat további 148 millió forintot, míg a Gemius Hungary 3,5 millió forintot.)
  • A jelentés szerint azért ezeken a szervezeteken keresztül érkezett a pénz, mert a pártok ilyen jellegű támogatása tilos. 
  • A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok mellett az ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (költségvetési csalás gyanúja miatt), valamint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (pénzmosás és sikkasztás gyanúja miatt) folytat nyomozást. Az ügyek koordinációját, és az információk elemzését, értékelését a Nemzeti Információs Központ végzi.
  • Jelenleg értékelik, hogy mire használták fel a pénzt.
  • A Nemzeti Információs Központ eddigi elemzése szerint összefüggés van az Action for Democracy, valamint az Egyesült Államok kormánya és „nemzetbiztonsági közösségének különböző szereplői” között.

Márki-Zay Péter a nyilvánosságra hozott jelentésrészletekkel kapcsolatban azt mondta, hogy a benne szereplő adatok „feltárt tények”, de ezekben a cselekedetekben nincsen semmilyen bűncselekmény. 

A Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője Kocsis Máté fideszes frakcióvezetővel egy élő televíziós vitában tisztázná a helyzetet a közmédiában, ugyanis mint mondta, 

roppant kíváncsi vagyok, hogy a Fidesz blöffje mögött mi van. 

Márki-Zay Péter azt mondta, hogy a DatAdat-csoportnak kifizetett 1,4 milliárd forint sokezer tételből jött össze, egyebek mellett óriásplakátokra, online hirdetésekre költötték az összeget, és „mindegyik mögött számla van”.

A politikus szerint szétválasztották a pártos és nem pártos kampányt, és ügyeltek arra, hogy minden törvényes legyen. 

A jelentésben Chris Maroshegyi washingtoni lobbistát is megemlítik, Márki-Zay Péter állítása szerint ő kísérőként volt velük az Egyesült Államokban, de a lobbista semmilyen jelentősebb költséget nem fizetett nekik. Ez is azt mutatja szerinte, hogy a jelentés alaptalanul állapít meg kapcsolatot a magyarországi szervezetek és az amerikai kormányzat, valamint az ottani titkosszolgálat között. 

Ha a CIA beavatkozott volna a választásba, Orbán Viktor már börtönben ülne – jegyezte meg.

„Kínosan vigyáztak rá a nyugati hatóságok, az Egyesült Államok és az Európai Unió is, hogy semmilyen beavatkozás ne legyen. 

Sokan várták, sokan reménykedtek, hogy be fognak avatkozni, de semmilyen fideszes aberrációt nem lepleztek le, semmilyen korrupciót nem lepleztek le, pedig úgy gondolom, hogy bőven lett volna mit 

– mondta. Márki-Zay Péter szerint a DatAdat-csoport szakmailag kiváló munkát végzett, nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is dolgoznak, így az általuk felajánlott munkát örömmel fogadták el. 

Összességében úgy vélte, a nyilvánosságra hozott adatok alapján egyértelmű, hogy nem történt semmilyen törvénysértés vagy hazaárulás, ez csak a Fidesz blöffjének tekinthető.

Reagált Szigetvári Viktor, a DatAdat társ-ügyvezetője (volt Együtt társelnök) is: "A Datadat, üzleti tevékenységével (digitális, adatbázis-alapú kommunikációs szolgáltatások) összhangban nyújtott szolgáltatást a Mindenki Magyarországa Mozgalom részére. Ügyfeleink részére végzett munkánkról további részleteket nem áll módunkban közölni. Munkánk során minden jogszabályt betartottunk, minden adót befizettünk."

A Híradó riportja:


Nyitókép: Illyés Tibor/MTI

#Belföld#márki-zay péter#datadat#szigetvári viktor#kampányfinanszírozás#action for democracy

Címlapról ajánljuk