Belföld

Százhúszmilliós engedményt adott a belvárosi vásárok szervezőjének a fideszes polgármester

rtl.hurtl.hu

2022. november 22. 13:15

Az árusoktól egymillió forintot is elkérhetnek egy standért a Vörösmarty téren, de a szervezőknek az egész területért csak 6 millió forintot kell fizetniük. 

Az AVB Kft. akár nagyságrendileg egymillió forintot is elkérhet bérleti díjként egy standért a Vörösmarty téren és a Szent István-bazilika előtt rendezett adventi vásár árusaitól, de az V. kerülettől hatalmas engedménnyel bérli a közterületet – tudta meg a Szabad Európa.

A lap árusoktól származó információi szerint a vásárokban akár egymillió forintba is kerülhet egy stand bérleti díja. 

A Szent István téren – a rendezvény honlapja szerint – közel 120 árus van, a Vörösmarty téren pedig nagyjából 80, vagyis a két rendezvény összesen bőven százmilliós bevételt hozhat a rendező AVB Kft.-nek.

Ehhez képest a fideszes vezetésű V. kerület 6 millió forintot kér a cégtől a Vörösmarty téren lévő, 1229 négyzetméter közterület használatáért – mondta a lapnak Kovács Alex Gábor, a Tiéd a Belváros nevű ellenzéki frakció vezetője. A Szent István téren 1606 négyzetméter után 11,5 millió forintot kell fizetnie a cégnek.

A kedvezmény mértéke 

  • a Vörösmarty tér esetében kilencvenszázalékos volt, vagyis 54,5 millió forintot nem kellett kifizetnie az AVB-nek. 
  • A Szent István-bazilika előtt 85 százalékos volt, ami 65,4 millió forint elengedett bérleti díjat jelent.

A belvárosi önkormányzat rtl.hu-hoz eljuttatott állásfoglalása szerint ugyanakkor semmi rendkívüli nincsen a díjbesorolásban.

„Tavaly a Főváros Önkormányzata 100%-os tulajdonában álló rendezvényszervező cége, a Budapest Brand Zrt. is kulturális besorolással, Belváros Önkormányzatától szintén 90%-os – míg a Főváros Önkormányzatától 100%-os – díjkedvezménnyel kapott közterület-használati hozzájárulást a karácsonyi vásár megtartásához, ahogy 2019-ben a BFTK Nonprofit Kft. is 90%-os díjkedvezményt kapott Belváros Önkormányzatától” – írták, hozzátéve, hogy Kovács Alex Gábor DK-s képviselő a korábbi években sosem emelt e gyakorlat ellen. „A Belváros Önkormányzata részéről tehát a karácsonyi vásár közterület-használata tekintetében évek óta változatlan a gyakorlat, függetlenül attól, hogy ki szervezi a vásárt, a díjbesorolás változatlan.”

Félrevezető, megtévesztő a közterület-használati díjat és a vélelmezett bevételt összehasonlítani, hiszen nyilvánvalóan a bevétel mellett a rendezvényszervezőnek kiadásai is vannak egy rendezvény megszervezésével kapcsolatban, ami jelentősen csökkentheti a bevételből fennmaradó nyereséget

– magyarázta az ö9nkormányzat.

Kovács Alex Gábor azt is kifogásolta, hogy szerinte „Szentgyörvölgyi Péter fideszes polgármester teljesen átláthatatlan módon, a képviselő-testület megkérdezése nélkül, egy személyben dönt a közterület hasznosításának feltételeiről, ami elfogadhatatlan. Eddig bármilyen javaslatot, ami nagyobb átláthatóságot biztosított volna, a fideszes többség leszavazott a képviselő-testületben. Most kezdeményezni fogjuk, hogy ilyen esetben testületi vagy bizottsági hatáskörbe kerüljön a döntés” – mondta.

A Belváros Önkormányzat szerint azonban sincs egy személyben történő döntésről, minden közterület-használati ügyet az érintett osztályok, intézmények szakembereinek bevonásával bírálják el.

Az AVB Kft. Krskó Tibor érdekeltségébe tartozik, aki Csetényi Csabával áll szoros üzleti kapcsolatban. Közös médiacégük korábban milliárdos állami megrendelésekhez jutott. Csetényi Csaba sokáig Rogán Antal szomszédja volt.

Nyitókép: Balaton József/MTVA

#Belföld#v. kerület#karácsonyi vásár#stand#kedvezmény#vörösmarty tér#szent istván tér

Címlapról ajánljuk