Belföld

A Klebelsberg Központnak nem tetszik, hogy a Momentum képviselője közreadta a tankerületi vezetők juttatásait

rtl.hurtl.hu

2022. november 18. 7:58

Szerintük ez alkalmas arra, hogy a tankerületi központokat szembeállítsa az iskolákkal.

1,7 millió forint „motivációs elismerést” kapott a Klebelsberg Központ vezetője, Hajnal Gabriella múlt év végén – közölte Facebook-oldalán a Momentum országgyűlési képviselője. Tóth Endre szerint a pénzt a saját költségvetésében keletkezett bérmegtakarítás terhére fizette ki az intézmény.

A politikus azt is írta, hogy

az elnök asszony nagyon nem boldog, hogy ez most kiderül.

A Klebelsberg Központ csütörtökön arról adott ki közleményt, hogy álláspontjuk szerint Tóth Endre „jogszabálysértő módon tette nyilvánossá tankerületi vezetők személyes adatait”, és „a posztjában közölt valótlan állítások felsorakoztatása alkalmas lehet arra, hogy az intézményeket fenntartó tankerületi központok és az iskolák szembekerüljenek egymással”. A központ azt is közölte, hogy a motivációs juttatásoknak nincs közük a pedagógusok béréhez, mert egyik esetben kormánytisztviselői, másik esetben pedig közalkalmazotti státuszról van szó, amire külön szabályozás vonatkozik.

A Momentum képviselője szerint ugyanakkor a tankerületi vezetők juttatásai közérdekű adatok, „az adóforintjaink felhasználásának egy sajátos módja”, így a nyilvánosság elől nem lehet elrejteni. A képviselő hozzátette, hogy senki nem akadna fenn azon, hogy az oktatásirányításban jutalmakat osztanak, ha tisztességesen keresnének a pedagógusok, nem lenne súlyos tanárhiány, és egyre javulnának a magyar diákok PISA teszteredményei.

Itt nem ez történt. Ezért is vannak ilyen erősen sértve igazságérzetükben a pedagógusok – közölte a képviselő, aki szerint Hajnal Gabriellánál „magasabb összegek is hullottak tankerületi igazgatók pénztárcáiba”.

Nyitókép (archív): MTI/Soós Lajos

#Belföld#klebelsberg központ#momentum#Hajnal Gabriella#oktatás

Címlapról ajánljuk