Belföld

Orbán Viktor: Veszélyben vagyunk gazdasági és fizikai értelemben is

rtl.hurtl.hu

2022. november 16. 17:12

A kormányfő Aleksandar Vucic szerb elnökkel és Karl Nehammer osztrák kancellárral egyeztetett. Szerinte fontos, hogy tudatosítsuk magunkban: miután a szomszédban háború van, ezért „veszélyben vagyunk”.

Most egyetlen dologra kell törekedni, a veszély elhárítására és egyetlen módon lehet a közvetlen veszélyt elhárítani, tűzszünettel; „békét akarunk és tűzszünetet” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Belgrádban.

A kormányfő Aleksandar Vucic szerb elnökkel és Karl Nehammer osztrák kancellárral egyeztetett, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: kedden lengyel állampolgárok haltak meg, „és fontos, hogy kifejezzük az együttérzésünket, és hogy tudatosítsuk magunkban, hogy miután a szomszédban háború van, ezért veszélyben vagyunk”.

Úgy vélte, 

veszélyben vagyunk gazdasági értelemben, de fizikai értelemben is. 

Az, hogy Lengyelország a saját területén vesztett el életeket, jól mutatja, hogy „ha szomszédodban háború van, te sem vagy biztonságban” – fogalmazott.

A miniszterelnök közölte: az pedig, hogy kedden megszűnt az olajellátás keleti irányból Magyarország felé, jól mutatja, hogy a gazdaság is veszélyben van. (A Barátság vezetéken szerda reggel újra jött az olaj, miután az ukránok kijavították a transzformátorállomást, amit az oroszok lőttek szét.)

Hangsúlyozta: „ha veszélyben vagy te magad, az állampolgáraid és a gazdaságod, akkor egyetlen dologra kell törekedni, hogy ezt a veszélyt elhárítsd”. Ezt egyetlen módon lehet megtenni, tűzszünettel; "„békét akarunk és tűzszünetet” – jelentette ki Orbán Viktor.

A kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarország továbbra is sürgeti, hogy az Európai Unió minél hamarabb tegye lehetővé Szerbia teljes jogú tagságát. Szerinte ugyanis Belgrád európai uniós tagsága az európai érdek és sokkal könnyebben tudnának védekezni a migrációval szemben, ha Szerbia is az Európai Unión belül lenne már.

Közölte: addig is, amíg ez nem történik meg, egyetlen cél lehet, hogy a védelmi vonalakat minél inkább délre tolják és Szerbiával, Ausztriával egy közös határvédelmi erőt hozzanak létre. Magyarország az ehhez szükséges személyi állományt és technikai eszközöket azonnal rendelkezésre bocsátja – mondta.

Orbán Viktor szerint 

a baj, amit migrációnak nevezünk, hosszabb ideig velünk él majd, 

ezért hosszú távú együttműködésre és tartós struktúrákra kell törekedni.

Nyitókép: Fischer Zoltán/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Belföld#orbán viktor#Aleksandar Vucic#európai unió

Címlapról ajánljuk