Felmérés: A Fidesz-szavazók fele nem tudja, hogy a kormány megszavazta az uniós szankciókatÉs azt is gondolják, hogy Amerika és Ukrajna inkább felelős a háborúért, mint Oroszország.
Belföld

Felmérés: A Fidesz-szavazók fele nem tudja, hogy a kormány megszavazta az uniós szankciókat

rtl.hurtl.hu

2022. november 16. 14:20

És azt is gondolják, hogy Amerika és Ukrajna inkább felelős a háborúért, mint Oroszország. 

Erősen hat a magyar társadalomra a kormány szankcióellenes kampánya – állapítja meg a Political Capital friss kutatása. A magyarok többsége szerint az Oroszország elleni szankciók Európát jobban sújtják, mint az oroszokat, a földgáz világpiaci árának emelkedéséért pedig inkább a gázra nem is vonatkozó szankciókat hibáztatják, mint azt a tényt, hogy Oroszország csökkentette az Európába irányuló gázszállítást.

A Political Capital szerint a „nemzeti konzultációnak” nevezett erőteljes kampánnyal az Orbán-kormány igyekszik elfedni, hogy eddig mind a nyolc Oroszország elleni uniós szankciós csomagot megszavazta. Ezzel a Fidesz-szavazók 50 százaléka, a Mi Hazánk szavazóinak 36 százaléka és a többi ellenzéki párt szavazóinak 23 százaléka nincs tisztában.

Az összes megkérdezett többsége ugyan Oroszországot tartja leginkább felelősnek a háborúért, de a pártpreferenciák itt is befolyásolják a válaszadást: a fideszesek körében Oroszország csak a harmadik helyen áll a felelősök rangsorában az Egyesült Államok és Ukrajna mögött.

Az összes megkérdezett 59 százaléka szerint a szankciók inkább az európaiakat sújtják, mint az oroszokat, 22 százalék szerint inkább az oroszokat, 16 százalék szerint pedig mindkét felet egyformán.

Azt csak a megkérdezettek egyharmada gondolja igaznak, hogy az élelmiszerárak emelkedését elsősorban a szankciók okozzák, a földgáz világpiaci árának emelkedésével kapcsolatban viszont a többség már osztja a kormány álláspontját. A magyarok többsége azt is gondolja, hogy Ukrajna veresége elkerülhetetlen, és az ukrán lakosság védelme miatt is sürgető a mielőbbi békekötés.

A Political Capital felmérése reprezentatív, 1002 fő telefonos megkeresésével készült.

Nyitókép (illusztráció): MTI/Balogh Zoltán

#Belföld#political capital#felmérés#szankciók#háború#fidesz

Címlapról ajánljuk