Belföld

Pert nyert, így nem megy csődbe a VII. kerület

rtl.hurtl.hu

2022. november 10. 14:46

Az ítélőtábla kimondta, hogy egy az előző vezetés által megkötött szerződés semmis. 

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú döntése alapján a VII. kerületi önkormányzat marad a tulajdonosa a Király utca 25., 27. és 29. szám alatti házaknak, és a velük szomszédos játszótéri teleknek – írja a 24.hu. A kerület DK-s polgármestere, Niedermüller Péter a Facebookon jelentette be a hírt. 

A 24.hu szerint ha a kerület veszített volna, akkor pénzügyi csőd állt volna be, így azonban csak az ingatlanokra pályázó két cégnek, a Sunbelt Property és a Sunbelt Garden Kft.-nek kell a közel 50 milliós perköltséget fizetnie.

Az ingatlanok több mint másfél évtizede kezdődött eladási ügye 2020 novemberében élesedett, akkor derült ki, hogy a cégek, – amellett, hogy azt állították, ők a tulajdonosai a négy ingatlannak – közel 10 milliárd forintos kötbérköveteléssel álltak elő, amivel csődbe dönthették volna a kerületet. A kötbér egyébként azóta nagyjából havi 600 millió forintos tétellel növekedett tovább – teszi hozzá a lap.

A két cég azt is állította, hogy a VII. kerület előző, fideszes vezetése a 2019-es önkormányzati választás előtt elkötelezte magát az ingatlanok átadására, ez azonban nem történt meg, Vattamány Zsolték ugyanis olyan rövid határidőkre vállalták a lakók kitelepítését és a különböző adminisztrációs intézkedések lebonyolítását, hogy azok egy része már az önkormányzati választás előtt lejárt. 

Az ügylet Niedermüllerék közlése szerint nem szerepelt a 2019-es önkormányzati választást követő átadás-átvételben, így mire először szembesültek az óriási ütembe növekvő kötbérrel, az már megközelítette az ingatlanokért eredetileg felajánlott 2,6 milliárdos árat. Niedermüller eleve semmisnek tartotta a megállapodást, ezért nem teljesítette a cégek követelését. 2020 novemberében azonban a két cég megbízásából egy végrehajtó 417 millió forintot emelt le a kerület számlájáról.

Az ítélőtábla döntése kimondta, hogy a Vattamányék által megkötött szerződés semmis, mert a felek nem tartották be a kötelező versenyeztetést, így a Sunbelt Property és a Sunbelt Garden versenyeztetés nélkül jutottak hozzá a nagyságrendileg 5 milliárd forintot érő belső-erzsébetvárosi ingatlancsomaghoz.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

#Belföld#vii. kerület#erzsébetváros#niedermüller péter#per#király utca#ingatlanok#bíróság

Címlapról ajánljuk