Havi 800 ezer forinttal emelkedhet egy sor állami vezető fizetése, ha Matolcsy illetményét megnövelikEgy rakás hivatal, például a Médiatanács, a GVH, sőt a most felálló Integritás Hatóság vezetői is örülhetnek. Jelenleg havi 4 millió forintot keresnek.
Belföld

Havi 800 ezer forinttal emelkedhet egy sor állami vezető fizetése, ha Matolcsy illetményét megnövelik

rtl.hurtl.hu

2022. november 10. 6:01

Egy rakás hivatal, például a Médiatanács, a GVH, sőt a most felálló Integritás Hatóság vezetői is örülhetnek. Jelenleg havi 4 millió forintot keresnek.

Egy sor állami intézmény vezetőjének nőni fog a fizetése, ha megemelik Matolcsy György jelenleg bruttó ötmillió forintos havi illetményét. A társadalmi egyeztetésre bocsátott pénzügyminisztériumi javaslat a jegybanktörvény módosításáról ugyan csak a Magyar Nemzeti Bankot vezető Matolcsy fizetésemeléséről szól, mégis valóságos fizetésemelési hullámot indíthat el, írta meg a 24.hu.

Több állami szerv vezetőjének a díjazását ugyanis a jegybankelnök béréhez kötik a jogszabályok, ezáltal a lap számítása szerint legalább két tucat, a jegybankon kívüli állami vezető örülhet még:

  • a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke, elnökhelyettesei és főtitkára,
  • valamint a Versenytanács tagjai,
  • a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke és elnökhelyettese,
  • a Közbeszerzési Hatóság elnök és főtitkára,
  • a Nemzeti Média és Hírközlő Hatóság (NMHH) elnöke, elnökhelyettese, főigazgatója és főigazgató-helyettese,
  • a Médiatanács tagjai,
  • és a most felálló Integritás Hatóság elnöke és helyettesei.

Ezen intézmények vezetőinek illetményét az MNB-elnök bérének 80 százalékában határozták meg, azaz jelenleg havi 4 millió forintot keresnek, ami jövőre így 800 ezer forinttal emelkedhet.

A pénzügyi tárca javaslata – bár azt nem indokolták – vélhetően azért emelné Matolcsy fizetését, mert az Állami Számvevőszék elnökének bére idén megelőzte a korábban az állami szférában legmagasabbnak számító MNB-elnöki fizetést.

Nyitókép: Soós Lajos / MTI

#Belföld#matolcsy györgy#fizetésemelés#közbeszerzési hatóság#bürokrácia#állami vezetők

Címlapról ajánljuk