Belföld

Megint meghosszabbíthatja a Fidesz a veszélyhelyzetet, de az Aranybulláról is dönthetnek

rtl.hurtl.hu

2022. november 9. 5:56

Először a járvány miatt, aztán Európában nagyjából egyedülálló módon a háború miatt is vészhelyzet van Magyarországon.

Ma dönt a parlament az orosz-ukrán háború miatti veszélyhelyzet meghosszabbításáról, ami májusban, az Alaptörvény tizedik módosításával együtt lépett életbe, írja az MTI. A kormány továbbra is indokoltnak tartja a veszélyhelyzet fenntartását, ezért november 1-jétől újra kihirdette azt.

A szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról és kezeléséről szóló törvényjavaslat felhatalmazná a kormányt, hogy a veszélyhelyzetet meghosszabbíthassa ezután is.

A képviselők ezen kívül lefolytatják a kormánypártok által benyújtott, az 1222. évi Aranybulla jelentőségéről és az Aranybulla Napjáról szóló törvényjavaslat vitáját. Többek között még ez várható ma az Országgyűlésben:

  • Tárgyalják az egyes gazdasági tárgyú törvények, valamint egyes vagyongazdálkodást és postaügyet érintő törvények módosítását.
  • A kormány az egyházak által fenntartott állami és önkormányzati tulajdonú épületek tulajdonjogát az egyházaknak adná mindaddig, amíg ezekben egyházi köznevelési, szakképzési tevékenység folyik.
  • A kormány lehetővé tenné, hogy a büntetőügyben eljáró szervek a körözéskor elektronikus elérhetőségeket szerezzenek, amit később a büntetőeljárásban a is felhasználhatnak.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt / MTI

#Belföld#országgyűlés#veszélyhelyzet#covid#orosz-ukrán háború#fidesz

Címlapról ajánljuk