Belföld

A köznevelési államtitkár elárulta, mennyi pénzt szánnak a tanárok béremelésére

rtl.hurtl.hu

2022. november 8. 16:54

A felét az Európai Unió állja majd Maruzsa Zoltán szerint.

Azonos arányban hazai és uniós forrásból 2025-ig 1200 milliárd forintot szán a kormány a pedagógusok illetményemelésére – jelentette be a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára a 24. Országos Közoktatási és Szakképzési Szakértői Konferencia keddi nyitónapján, Egerben.

Mint arról beszámoltunk, a hétfői egyeztetés után a pedagógus-szakszervezetek azt közölték, hogy idén már nem emeli meg a pedagógusok fizetését a kormány. Maruzsa Zoltán most azt mondta,

a kormányzat is világosan látja, hogy jelentős béremelésre van szükség a köznevelés világában. Újdonság, hogy ehhez a 2021-2027-es költségvetési ciklusban uniós források felhasználására is lehetőség van.

Az államtitkár szerint szükség is van erre, hiszen a kabinet anyagi mozgástere véges, különösen a jelenlegi rezsihelyzetben, amikor még nem látható, hogy a következő hónapokban „hány ezer milliárd forintot fogunk elégetni olyan gázszámlákra, amelyeket tavaly még nem kellett kifizetni”.

Hozzátette, a Klebelsberg Központ tervezési adata szerint a jelenlegi árakat figyelembe véve csak az iskolák fűtése a tavalyi 26 milliárd forintnál akár 225 milliárd forinttal drágább lehet. 

A tervek szerint 50-50 százalékban hazai és EU-költségvetésből mintegy 1200 milliárd forint lesz illetményemelésre fordítható 2025-ig. Maruzsa szerint a kormány az uniós támogatásért vállalja, hogy a pedagógusok átlagbére ekkorra eléri a diplomás átlagbér 80 százalékát, és ezt az arányt 2030-ig fent is tartja.

Számszerűsítve 777 ezer forint a célösszeg az idei 440 ezer forintos pedagógus átlagkeresethez képest. Első lépcsőként idén 10 százalékos, majd a már bejelentett emelési mértékekkel lehet kalkulálni. A halmozottan hátrányos helyzetű tanulók magasabb aránya miatt és a pályakezdő pedagógusok esetén ennél is nagyobb lesz a béremelés mértéke

– tette hozzá.

Arra is kitért, hogy a döntés új, rugalmasabb, inkább teljesítményalapú, kevésbé a végzettség szintjét és az életkort támogató bérszabályozást tesz szükségessé.

Nyitókép: A magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsga kezdetére várakozó diákok és tanár a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnáziumban 2022. május 2-án. – Fotó: Bruzák Noémi / MTI

#Belföld#maruzsa zoltán#európai uniós támogatás#béremelés#tanárok

Címlapról ajánljuk