Belföld

Furcsa számítással arra jutottak, hogy infláció felett emelték a béreket a közszférában

rtl.hurtl.hu

2022. október 17. 12:25

Az OKÉT ülésére a kormány képviselői nem készültek olyan javaslattal, amivel könnyíteni lehetne a 680 ezer munkavállaló életét.

A közszolgálatban dolgozó munkavállalók képviselői a hét végén furcsa tárgyaláson vehettek részt. Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) ülésén arról beszéltek, amiről ők akartak, a kormány képviselői nem vittek semmilyen javaslatot a találkozóra, amivel könnyíteni lehetne a közszférában foglalkoztatott 680 ezer munkavállaló életét, munkáját, írta meg a Népszava.

A lap szerint a Technológiai és Ipari Minisztérium munkatársai közölték: nincs is miről beszélni, ők éves szinten 14 százalékos inflációval kalkulálnak, miközben az ápolók, a szociális, kulturális és bölcsődei területen dolgozók, valamint a fegyveres és rendvédelmi terület alkalmazottai ennél magasabb béremelést kaptak idén.

A Népszava kiemeli, hogy ez a számítási módszer érdekes, mert a Magyar Nemzeti Bank néhány napja nyilvánosságra hozott elemzése szeptemberben éves összehasonlításban 20 százalékos inflációról szólt, erről az RTL Híradó is beszámolt:


A lap szerint ezen adatokra hivatkozva állítják az érdekvédők, hogy reálbércsökkenés van minden állami területen. A dolgozók képviselői megismételték a júliusban megfogalmazott kérést, hogy

egyszeri 20 százalékos közszolgálati béremeléssel kompenzálja az állam a megélhetés kiugró drágulását, vagy legalább adjon plusz egyhavi bért minden alkalmazottnak az év végén.

Elhangzott az is, hogy a kulturális terület idei béremelésére gyakorlatilag pályázni kellett, a jövő évi költségvetésben pedig nem látszik a megemelt bérek fedezete. A kormány képviselői mindössze annyit vállaltak a felvetésekkel kapcsolatban, hogy majd folytathatják erről a beszélgetést, a kulturális terület gondjairól pedig tájékozódnak.

A diplomás minimálbér bevezetéséről ugyanakkor továbbra sem volt hajlandó beszélgetni a kormány és azt is elutasították, hogy a jövő évi minimálbér kérdése szóba kerüljön az OKÉT ülésén.

Nyitókép: illusztráció. – Fotó: Lakatos Péter / MTI

#Belföld#béremelés#okét#közszféra

Címlapról ajánljuk