Belföld

Már nem dolgozhat ügyvédként Völner Pál, a korrupcióval vádolt volt államtitkár

rtl.hurtl.hu

2022. november 8. 5:45

A fideszes politikusnak le kellett adnia a bélyegzőjét, ügyvédi igazolványát pedig érvénytelenítették.

Október végén, a vádemelés után felfüggesztették a korrupcióval vádolt Völner Pál ügyvédi tevékenységét, a Fidesz volt országgyűlési képviselőjének le kellett adnia a bélyegzőjét, érvénytelenítették ügyvédi igazolványát, az ügyvédek névjegyzékében pedig a státusza inaktívra változott – írja a hvg.hu.

Fegyelmi eljárás is folyik ellene, ha bűnösnek találják, soha többet nem praktizálhat ügyvédként.

Az ügyvédekre vonatkozó törvény szerint ugyanis a kamarai elnök köteles a felfüggesztésről dönteni, ha az ügyvéddel szemben olyan szándékos bűncselekmény miatt emelnek vádat, amelynek büntetési tétele ötévi szabadságvesztésnél súlyosabb. 

Völner Pál volt államtitkár ellen az ügyészség 8 év börtönbüntetést kért, emellett 25 milliós pénzbüntetést, a közügyektől 10 évre szóló, az ügyvédi tevékenységtől pedig végleges eltiltást, valamint vagyonelkobzást javasolt.

Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke az ügyészség szerint három éven keresztül rendszeresen milliókat adott Völner Pál volt államtitkárnak, Varga Judit igazságügyi miniszter korábbi helyettesének azért, hogy elintézzen neki bizonyos ügyeket, egyebek mellett végrehajtói kinevezéseket.

A politikus összesen 83 millió forint értékben vehetett át így kenőpénzt. Még nagyobb összegekhez juthatott Schadl György, aki – a parlament mentelmi bizottsága elé került dokumentum szerint – másoktól összesen 880 millió forintot kapott az államtitkárral kialakított korrupciós kapcsolata révén. 

Schadl György letartóztatását a 24.hu információi szerint elsőfokon meghosszabbították, Völner Pál szabadlábon védekezhet. 

Nyitókép: Soós Lajos/MTI

#Belföld#völner pál#ügyvéd#schadl-völner korrupciós botrány#schadl györgy

Címlapról ajánljuk