Belföld

Ungár Péter szerint ő jóképűbb, mint Schiffer András és Orbán Viktor, akinek leváltására is van ötlete

rtl.hurtl.hu

2022. november 3. 13:52

Az LMP társelnöke egy interjúban többek között arról beszélt, nem tudtak az amerikai pénzről, de elmondta azt is, mi kellene ahhoz, hogy leváltsák Orbán Viktort. 

Hosszú interjút adott a 24.hu-nak Ungár Péter, akitől megkérdezték, szokott-e még gondolkodni az áprilisi választási vereség okain. Az LMP társelnöke elárulta, szokott, és arra jutott, hogy lényegében minden rossz volt:

Rossz volt a háborús álláspont. Rossz volt a jelölt, egy piacpárti konzervatívot indítottunk a Fidesszel szemben, közben a saját gondolatainkat a világról szinte titkoltuk. Nem volt meg az összefogás. Rossz volt a kampány.

Ungár szerint az összefogás önmagában nem jelent semmit. „Megválasztottunk egy jelöltet, akinek az volt az ígérete, hogy leváltja azt az ellenzéket, amelynek a logóival elindult a választáson. Ez képtelenség, olyan összeegyeztethetetlen dolog, aminek ez lett a következménye” – mondta, és hozzátette, ezekben konszenzus van az ellenzéki oldalon, de Márki-Zay Péter ezt nem így gondolja, ő úgy hiszi, „mindent jól csinált”. 

Azt például most is nagyon jól csinálja, hogy azóta minden egyes megszólalásával a Fidesznek ad muníciót. Nemcsak olajat önt a tűzre, hanem rádobja az összes tengeri madarat, amikor olyanokat mond, hogy még a tanártüntetést is Amerikából fizetik.

Ungárnak nekiszegezték a kérdést, hogy mit gondol az amerikai pénzről, hiszen 1,8 milliárd forintnyi támogatás érkezett, nem tudni pontosan kiktől. A politikus elmondta, ha tudták volna ők, LMP-sek, hogy ennyi külföldi pénz jött, akkor nem fizettek volna be ennyit az ellenzéki kampányba. „Akkor azt mondtuk volna, hogy oldják meg. Micsoda dolog ez?! Nem tudott erről senki. Ott voltam a pártelnöki találkozókon, és senki sem tudott erről. Egyébként is hol látszódott ez a pénz? Mert a kampányban nem. Hova lett elköltve?” – tette fel a kérdést, majd néhány mondattal később úgy folytatta:

Dermesztő ez a pénz. És dermesztő, hogy sokan nem érzik problémának. Ez egy súlyosan problémás dolog. És nem önmagában az, hogy pénzt ad valaki. Az a párttörvény lényege, hogy magyar állampolgárok adhatnak pénzt pártnak. Soros György annyi pénzt ad egy pártnak, amennyit akar. Nem gond, ha valaki pénzt rak a politikába, csak akkor a Magyar Közlönybe bele kell írni, hogy ő adta a pénzt, ez a törvény lényege. És nem hülyeség, hogy így van, nagyon is rendben van. De így?! Mi az, hogy a választás után azért derül ki ez az egész, mert a jelölt nem tudja azt eldönteni, hogy lehet-e olyan neuron az agyában, amit nem mond ki a száján?

Az interjúban szóba került Schiffer András is, aki Ungár szerint „egy nagyon értelmes ember. Azért szavaztak rá a választók, mert látták a fejszerkezetén, hogy meg tud gondolatokat fogalmazni, mi több, bővített mondatokat helyesen elmondani. Remélem, ezt rajtam is látják. Ebben szerintem hasonlítok rá. És az András nem volt egy népvezér típus, ebben szintén hasonlítok rá” – mondta, majd megkérdezték tőle, hogy akkor miben nem hasonlít. „Jóképűbb vagyok” – mondta a politikus. Arra a kérdésre, hogy vajon Orbánnál is jóképűbb-e, azt felelte:

Szerintem igen, de félek, hogy a miniszterelnökkel szemben ez kevés a szavazói meggyőzéséhez.

Ungár arról is beszélt, hogy szerinte Orbán Viktort úgy lehet leváltani, hogy elképzelünk egy országot nélküle. „Az a baj az orbánozással, hogy a választópolgár úgy érzi, hogyha nem lesz Orbán Viktor, akkor nem fog járni a 4-6-os, nem szállítják ki a lisztet a pékségbe, és mindenki, mint a Mad Maxben, rohangál majd összevissza. De ez nem így van. Nekünk azt kell elhitetnünk, hogyha Orbán Viktor nem lesz miniszterelnök, akkor ugyanúgy fog járni a 4-6-os villamos, ugyanúgy lesz liszt a pékségben, mert létezik Magyarország Orbán Viktor nélkül is. Ezt kell tudni elhitetni, mert így is van. Orbán Viktor előtt is volt Magyarország, és járt a 4-6-os. Mondjuk a beszerzésével voltak problémák, de ettől még járt.”

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

#Belföld#ungár péter#ellenzék#lmp#zöldpolitika#schiffer andrás#orbán viktor

Címlapról ajánljuk