Belföld

Oktatáskutató: A pedagógusok nagy része konzervatív, elkötelezett Fidesz-szavazó

rtl.hurtl.hu

2022. november 3. 8:07

Radó Péter oktatáskutató szerint nagyon sokan „rendben vannak ezzel a rendszerrel”.

Radó Péter oktatáskutató a Miénk-e a jövő? Vörös vonal az oktatásban című beszélgetésen elmondta, hogy ő személy szerint azt gondolta, hogy már 2020-ban hatalmas botrány lesz a közoktatásban, de akkor a koronavírus-járvány még lecsillapította konfliktusokat. Radó szerint rendkívüli feszültségek vannak a szakmában, az egyes intézmények között hatalmas a különbség hangulat terén.

Szerinte mindenképp érdemes külön kezelni az elitiskolákat, ahol a tanárok autonómiája, és így az érdekérvényesítésük is erősebb, olvasható a Telex hosszú, részletes tudósításában.

Radó véleménye szerint a szakszervezetek követeléseivel a pedagógusok jó része nem ért egyet. Ez azért van így, mert sokan rendben vannak ezzel a rendszerrel, az oktatáskutató úgy fogalmaz: a tanárok jelentős része brutálisan konzervatív. Radó szerint sokan elkötelezett Fidesz-szavazók, annak ellenére, hogy szerinte „intellektuális bűvészmutatványok” árán képesek csak megmagyarázni, hogy miért ilyen alacsony a bérük.

A szakember szerint terjedni fog a tiltakozás, de a résztvevők száma előreláthatóan már nem fog bővülni. E kapcsn megjegyzi: valójában nem is érdekes, hogy hány ember csatlakozik

Persze a szakszervezeteknek fontosak az adatok, de meghatározóbb, hogy adott pillanatban van-e egy kritikus tömeg, ami védettséget ad. Másrészt az a fontos, hogy mekkora politikai nyomást tudnak gyakorolni a döntéshozókra.

– mondja Radó, aki szerint pici dolgokat el lehet ezzel érni, de a nagy dolgokhoz rendszerváltásra lenne szükség.

Nyitókép: RTL

#Belföld#oktatás#radó péter#fidesz#tanár

Címlapról ajánljuk