Belföld

A budapesti amerikai nagykövetség is kiadott egy közleményt a bírói látogatással kapcsolatban

rtl.hurtl.hu

2022. november 3. 20:19

Összehangolt médiatámadásról írnak.

Az Országos Bírói Tanács (OBT) két tagja, Vasvári Csaba és Matusik Tamás múlt héten látogatást tett David Pressman amerikai nagykövetnél, amely után a kormánymédia rögtön a lemondásukat követelte. 

Az OBT erre reagálva már korábban is kiadott egy közleményt, szerdán pedig közölték, hogy ülésükön megvitatták a történteket. 

„Az Országos Bírói Tanács megvitatta, hogy Matusik Tamást, az OBT nemzetközi kapcsolatokért felelős tagját és Vasvári Csabát, az OBT sajtószóvivőjét az Amerikai Egyesült Államok nagyköveténél tett látogatásuk miatt az elmúlt napokban a sajtó részéről személyükben gyalázkodó támadások érték. A vita során fel sem merült, hogy az OBT képviseletében eljárt bírók látogatása bírói függetlenségüket érintette volna, vagy etikai vétséget követtek volna el. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke megdöbbenésének adott hangot és elítélte a bírákat ért nemtelen támadásokat” – közölték a nyilvánossággal.

Csütörtökön aztán a budapesti amerikai nagykövetség is kiadott egy közleményt. Ebben azt írták, „az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének a közelmúltban a magyar igazságszolgáltatás képviselőivel folytatott találkozója összhangban van az Amerikai Egyesült Államok és más országok – köztük Magyarország – által világszerte folytatott diplomáciai gyakorlatával.”

Ami nincs összhangban a szövetségesek közötti normális diplomáciai gyakorlattal, az az összehangolt médiatámadás az Országos Bírói Tanács szóvivője és nemzetközi kapcsolattartója ellen, amely a jelek szerint arra irányul, hogy félelmet keltsen azokban, akik az Amerikai Egyesült Államok képviselőivel kívánnak tárgyalni. Az amerikai kormánytisztviselőkkel folytatott párbeszédbe való beavatkozás nem segíti elő az amerikai-magyar kétoldalú kapcsolatokat

tették hozzá.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

#Belföld#david pressman#OBT#Országos Bírói Tanács#amerikai nagykövetség#közlemény#kormánymédia

Címlapról ajánljuk