Új ünnepet akar a Fidesz: jön az Aranybulla napjaEgyelőre nem tudni, hogy munkaszüneti nap lesz-e.
Belföld

Új ünnepet akar a Fidesz: jön az Aranybulla napja

rtl.hurtl.hu

2022. október 28. 15:32

Egyelőre nem tudni, hogy munkaszüneti nap lesz-e.

Az 1222-es Aranybulla jelentőségéről és az Aranybulla napjáról nyújtott be törvényjavaslatot pénteken az Fidesz és a KDNP frakcióvezetője az Országgyűlésnek. Kocsis Máté és Simicskó István előterjesztését szimbolikus időpontban, 12 óra 22 perckor iktattak a parlamenti rendszerben.

A két előterjesztő a magyar államfejlődés és Magyarország alkotmányos önazonosságának szempontjából kiemelkedően fontosnak tartja az Aranybullát, amelynek a nemzeti emlékezet számára törvény által is történő megerősítése alapvető nemzeti érdek.

A törvényjavaslat rögzítené, hogy az Országgyűlés tagjai – azok, akik tiszteletben tartják az ország történeti alkotmányának vívmányait –, vallják, hogy „a történeti alkotmányunkban gyökerező önazonosságunk védelme az állam alapvető kötelessége”.

A javaslat elfogadásával a parlament elismerné, hogy a nyolcszáz éves dokumentum eszmeisége bizonyos vonatkozásaiban a modern kori demokrácia eszmetörténeti előzményének tekinthető.

II. András az Aranybullát – a történeti hagyomány szerint – 1222-ben Szent György napján, azaz április 24-én adta ki, ezért az Országgyűlés ezt a napot nyilvánítaná az Aranybulla napjává.

Az viszont, hogy az Aranybulla napja nemzeti ünnep, azaz munkaszüneti nap lesz-e, nem derül ki az előterjesztésből. Ezt ugyanis külön törvények szabályozzák, amelyeket később módosítani kellene.

Nyitókép: Az 1222-ben II. András király által kiadott, a magyar nemesség jogait első ízben rögzítő Aranybulla 1351-ben készült átirata, valamint az eredeti, II. András király hitelesítő aranypecsétje a Magyar Nemzeti Levéltár budavári épületében 2022. augusztus 20-án. – Fotó: Lakatos Péter / MTI

#Belföld#aranybulla#nemzeti ünnep

Címlapról ajánljuk