Belföld

Hadiállapot nélkül is büntethető lesz Magyarországon az, aki meg akarja úszni a sorozást

rtl.hurtl.hu

2022. október 28. 15:01

Módosították a Büntető törvénykönyvet, hogy nehezebb legyen elkerülni a hadköteleseknek a bevonulást.

A Büntető törvénykönyv (Btk.) idén nyári módosításával a kibúvás a katonai szolgálat alól már azelőtt szankcionálható lesz, ha a kormány még csak benyújtotta a hadiállapotról szóló javaslatot – írta a Telex.

Vagyis nem kell megvárni, míg hivatalosan is hadiállapotot hirdet az Országgyűlés, ugyanis azok a hadkötelesek, akik nem akarnak bevonulni, vagy igyekeznek megakadályozni besorozhatóságukat, gyakorlatilag szinte azonnal büntethetőek lesznek.

Aki például a megjelenési vagy bevonulási kötelezettségének nem tesz eleget, illetve testét megcsonkítja, egészségét károsítja, vagy megtévesztő magatartást tanúsít, bűntett miatt öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A mostani módosítást indokolja a 2020-as, kilencedik Alaptörvény-módosítás is, amely meghatározta a különleges jogrend eseteit: hadiállapot, szükségállapot és vészhelyzet. Ehhez kellett igazítani bizonyos szabályozásokat is.

A Btk-módosításról az MSZP-s Harangozó Tamás azt mondta, arra azért volt szükség, hogy az Országgyűlés hadiállapotra vonatkozó döntése előtt felmérhessék a behívásra várók egészségi állapotát, így a behívás minél hamarabb megtörténhessen. Ez a rendelkezés gyakorlatilag lehetővé teszi, hogy az alkalmassági vizsgálat már a hadiállapot kihirdetését megelőzően elkezdődhessen.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök (k) az önkéntes katonai szolgálatot vállalók eskütétele, valamint a Lynx KF41 harcjárművek átadása alkalmából tartott ünnepségen a Petőfi Sándor Laktanyában 2022. október 15-én. A kormányfő mellett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter b, elöl) és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (j, elöl). – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#hadiállapot#sorozás

Címlapról ajánljuk