Belföld

Három miniszter díjazás nélkül vállalta, ma mégis milliókért ülnek egyetemi kuratóriumokban

rtl.hurtl.hu

2022. október 26. 6:59

Szijjártó Péter 2020-ban lett a győri Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja, idén júniustól a többi taghoz hasonlóan ő is felvesz tiszteletdíjat. Két másik miniszter is meggondolta magát a nyáron az ingyenes szerepvállalással kapcsolatban.

A 24.hu közérdekű adatigényléssel tudta meg, hogy Szijjártó Péter külügyminiszer havi bruttó 1,5 millió forintért tagja a győri egyetemet fenntartó vagyonkezelő alapítványnak. Bár Szijjártó Péter 2020-ban díjazás nélkül vállalta a győri Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagságát, idén júniustól a többi taghoz hasonlóan ő is felvesz tiszteletdíjat.

A lap adatigénylésére az alapítvány tudatta, hogy a kuratórium öt tagját megillető, 2022. október 21-én hatályos tiszteletdíj mértéke összesítve bruttó 7,5 millió forint. 

Szijjártó díjazását külön nem közölték kérésre sem.

Kuratóriumi társa, Dézsi Csaba győri polgármester azonban vagyonnyilatkozatában leírta, hogy havi 1,5 millió forint tiszteletdíjat kap e tisztségért. A lap szerint feltehetően ez az összeg vonatkozik mind az öt tagra, mert így jön ki a 7,5 milliós összeg. A biztonság kedvéért rákérdeztek újra a kuratóriumnál, hogy helyes-e a levezetésük, de erre már nem érkezett válasz.

Tarlós Istvánt a győri egyetem alapítványánál havi bruttó egymillió forint díjazás illeti meg. A másik két felügyelőbizottsági tag és a vagyonellenőr összesen kétmillió forintot keres havonta. 2020 szeptemberétől 2022 augusztus végéig összesen 126 millió forintot utaltak a kurátoroknak, 72 millió forintot a felügyelőbizottság tagjainak, valamint a vagyonellenőrnek.

A lap megkereste Szijjártó Pétert, hogy miért gondolta meg magát a kuratóriumi fizetését illetően, de cikkük megjelenéséig a miniszter nem válaszolt.

A külügyminiszternek mindenesetre így már közel 5 és fél millió forint közpénzekből származó havi bruttó jövedelme van: miniszterként a nyár elején kapott 33 százalékos fizetésemelésének köszönhetően 2 millió 632 ezer forintot keres, 

emellett kapja az országgyűlési képviselői alapilletményt, ami 1 millió 316 ezer forint, ehhez még jön a másfél milliós kuratóriumi apanázs.

Nem Szijjártó az egyetlen miniszter, aki nyáron meggondolta magát az ingyenes szerepvállalással kapcsolatban. 

Az igazságügyi miniszter Varga Judit és Varga Mihály pénzügyminiszter is díjat vesz fel a nekik jutó egyetem kuratóriumi tagjaként. Mindez az új típusú vagyonnyilatkozatukból derül ki, ahol pontos adatok helyett megadása elég volt a jövedelmi sávot bejelölni, és csak a céges érdekeltségeket kellett feltüntetni.

Az Universitas Miskolcinensis Alapítvány a 24.hu-nak elárulta, hogy kuratóriumi elnökként Varga Judit 1,4 millió forintos havi javadalmazásban részesül. Szeptember közepéig kéthavi tiszteletdíj illette meg. A Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány azonban nem osztotta meg a lappal a közérdekű információt, hogy mennyiért elnököl nekik Varga Mihály.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#szijjártó péter#győr#alapítvány#közpénz

Címlapról ajánljuk