Belföld

Több budapesti kerületben és Pécelen is zárva lesznek az óvodák pénteken

rtl.hurtl.hu

2022. október 21. 6:39

Az óvodapedagógusok béremelést követelnek, a kezdeményezést támogatják a szülők is.

Több budapesti kerületben és Pécelen is zárva tartanak ma az óvodák, a dolgozók ugyanis polgári engedetlenségbe kezdenek – írta az mfor.hu

A kezdeményezés a XV. kerületből ered, a munkavállalók így akartak üzenni a kormánynak, hogy tarthatatlannak ítélik a saját helyzetüket. 

Közben Kispest, Újpest és Pécel is csatlakozott a kezdeményezéshez.

„Nem egy embertől származik az ötlet. A közösségünkben kezdtünk el beszélgetni arról, hogy a sztrájk már nem megfelelő eszköz, itt az kell, hogy kulcsra zárjuk az ajtókat. Döbbenetes volt, hogy lavina-szerűen mindenki egyöntetűen csatlakozott a felvetéshez, és egy percig nem volt kérdés, hogy megvalósítsuk-e a pénteki polgári engedetlenségi akciót” – mondta Kátainé dr. Kovács Viktória, a XV. kerületi Hétszínvirág Összevont Óvoda vezető-helyettese.

A kezdeményezéshez csatlakozott az újpesti óvódák 177 dolgozója, a kispesti óvodák többsége és Pécel város óvodáinak munkatársai is. A szülők is támogatják akciójukat, olyannyira, hogy nincs egy gyerek sem, akinél nem tudják megoldani a felügyeletet. 

Az óvodák azt szeretnék elérni, hogy a pedagógus bértábla vetítési alapját a mindenkori minimálbérhez igazítsák és inflációkövetővé tegyék, továbbá, hogy visszamenőlegesen emelkedjen az oktatásban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatottak garantált illetménye is.

Szabó Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke csütörtökön az RTL Reggeliben azt mondta, szerinte a tiltakozási hullám azért indult, mert a kormány kiüresítette a sztrájkot és a pedagógusoknak nincs más eszközük, mint vállalva a retorziókat, polgári engedetlenségi akciókba kezdeni. 


Nyitókép: Illusztráció – Fotó:Czeglédi Zsolt/MTI

#Belföld#óvoda#Polgári engedetlenség#zárva tartás#pécel#kispest#xv. kerület

Címlapról ajánljuk