Szijjártó Péter bejelentette, hogy 21 év után az FBI segítségével visszaszereztek Amerikából egy harangotA jászteleki Havas Boldogasszony kápolnatornyából 2001 szeptemberében lopták el az egyházközség régi, még 1937-ben öntött harangját.
Belföld

Szijjártó Péter bejelentette, hogy 21 év után az FBI segítségével visszaszereztek Amerikából egy harangot

rtl.hurtl.hu

2022. október 19. 21:26

A jászteleki Havas Boldogasszony kápolnatornyából 2001 szeptemberében lopták el az egyházközség régi, még 1937-ben öntött harangját.

A magyar-amerikai együttműködés nyomán 21 év után az Egyesült Államokból visszaérkezett Magyarországra a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jásztelek kápolnájának korábban ellopott harangja – közölte Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésben szerdán. Ezt követően napokon belül visszakerülhet Jásztelekre a harang, amelyet több mint két évtizede loptak el a kápolna tornyából.

A jászteleki Havas Boldogasszony kápolna tornyából 2001 szeptemberében lopták el az egyházközség régi, még 1937-ben öntött harangját. A korabeli nyomozás nem vezetett eredményre, és több mint húsz év telt el, amikor is az Egyesült Államok Louisiana államában a helyi magyar közösség egy tagja ismerős feliratokkal díszített harangra lett figyelmes egy régiségkereskedésben.

A történetbe innentől a magyar diplomácia is becsatlakozott és az FBI-jal együttműködésben létrejött az a nyomozócsoport, amely előbb azonosította, majd lefoglalta a Havas Boldogasszony kápolna elveszettnek hitt harangját

– írta Szijjártó.

Az ügy háttere, hogy 2022 februárjában értesítést kapott egy jászteleki feliratos harangról a Külgazdasági és Külügyminisztériumon (KKM), majd a magyar rendőrség műkincsvédelmi alegységén keresztül, hogy az ismeretlen származású harang az amerikai műkereskedelemben bukkant fel.

A műtárgy-felügyeleti hatóságnak sikerült a lopás és az országból történt engedély nélküli kivitel bizonyítani, és a tulajdonjoggal kapcsolatos iratokat, nyilatkozatokat összegyűjteni, majd azokat az amerikai nyomozó szervek rendelkezésére bocsátani. A magyar rendőrség műkincsvédelmi alegységével együttműködésben sikerült elérni, hogy a lopott harangot az FBI végül lefoglalja.

Nyitókép: Szijjártó Péter / Facebook

#Belföld#szijjártó péter#harang#egyesült államok#Jászság#kápolna

Címlapról ajánljuk