Belföld

A külügyi szóvivő reagált az amerikai nagykövetség propagandát kifigurázó kvízére

Dévai LászlóDévai László

2022. október 19. 15:13

Menczer Tamás szerint az amerikai és az orosz elnöknek béketárgyalásokat kellene folytatnia, aminek helyszínéül fel is ajánlotta Budapestet.

Menczer Tamás, a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium Kétoldalú Kapcsolatokért Felelős Államtitkára az ATV Start című műsorában volt vendég szerdán. A beszélgetésben Menczer beszélt a szankciókról és az energiaválságról is, de reagált az új amerikai nagykövet kritikájára is.

Pár napja az rtl.hu is megírta, hogy videós kvízzel szúrt oda a kormánynak a magyarországi amerikai nagykövetség. A „Ki mondta?” játékban olyan Amerika-ellenes állításokat villantanak fel, amelyeket Vlagyimir Putyin is mondhatott volna, de az magyar politikusok és propagandisták nyilatkozataiból származik.

Erre a videóra reagált Menczer, aki elmondta, hogy nem indult rosszul a kormányzat kapcsolata az új nagykövettel, és szeretnének továbbra is ezen az úton haladni. Kölcsönös tiszteletre alapuló kapcsolatot akarnak kiépíteni, „akkor is, ha ez nem okvetlenül viszonos”.

Menczer szerint egyébként nagyon hasznos volna, ha az Egyesült Államok eljárna egy Joe Biden-Vlagyimir Puytin találkozó érdekében, amely nagyban elősegítené a békét Oroszország és Ukrajna között. Ennek kapcsán megjegyezte: Budapest továbbra is rendelkezésre áll a béketárgyaláshoz.

Nyitókép: Lakatos Péter / MTI

#Belföld#Menczer Tamás#orosz-ukrán háború#infláció#egyesült államok#nagykövet

Címlapról ajánljuk