Belföld

Rejtélyes titkokról rántják le a leplet a Lánchíd felújított oroszlánjai – videó

rtl.hurtl.hu

2022. október 18. 13:35

Helyükre kerültek a budai oldal oroszlánjai, és feltárult, amiről azt hittük, nem is létezik. 

Kedden a helyükre kerültek a Lánchíd felújított oroszlánjai, egyelőre csak a budai oldalon. Az RTL kamerái is ott voltak, a helyszínen készült videónkat fent megnézhetik. A kőből faragott állatott három részre vágva hozták ki, ezeket aztán egyesével emelték föl a hídfőre. Ezt követően a restaurátorok elkezdik összeilleszteni a szobrokat, amiket aztán antikolni is fognak, vagyis papírforma szerint nem fog látszani, hogy három darabba vágták.

Az oroszlánok titkai

Bár az állatoknak nincs nevük, meg lehet különböztetni őket, mert egy pici eltérés mndegyikben van. Ráadásul mind a négyen a híd belseje felé néznek, így őrzik a Lánchidat. Eddig még soha nem vették le őket a helyükről, a második világháborúban azonban, amikor az építményt a németek felrobbantották, a pesti oldalon lévő két oroszlán a Dunába zuhant. Azok estek át egyedül komolyabb felújításon eddig.

A mostani restauráció legkritikusabb része az oroszlán szája volt, olyan sok kosz és korom rakódott le benne, és mivel az alkotás mészkőből készült, ezért bele is ragadt. Precíziós műszerekkel szedték ki a koszt, a fogakat pedig úgy építették vissza, mint az embereknél szokás. Így derült ki, hogy a városi legendával ellentétben az oroszlánnak van nyelve, sőt még apró ráncok is láthatóak a homlokán, amiket eddig szintén eltakart a korom. 

Az egyik oroszlánban egyébként egy lövedék is van, ezt azonban nem szedték ki, körberestaurálták, hogy ne induljon el onnan repedés. Végül mindegyik szobrot egy speciális anyaggal vonják majd be, hogy még tartósabbak legyenek. 

#Belföld#Videó#lánchíd#oroszlán#titok#felújítás#ma

Címlapról ajánljuk