Belföld

Néma és fülsiketítő zenekari demonstráció lesz az orosz nagykövetség előtt pénteken

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. október 18. 15:09

A szervezők azt kérik az ukrán karmester meggyilkolása ellen tiltakozóktól, hogy lehetőleg fekete ruhában érkezzenek és hozzanak valamilyen hangszert magukkal.

Tüntetést szerveznek október 21-én péntek 16 órára Budapestre, az Oroszország Bajza utcai nagykövetsége elé az ukrán karmester, Jurij Kerpatenko meggyilkolása miatt.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, a megszálló orosz katonák agyonlőtték herszoni otthonában Jurij Kerpatenko ukrán karmestert, mert nem volt hajlandó részt venni egy az oroszok által szervezett október 1-jei koncerten. Az ukrán művész azért tagadta meg az együttműködést az orosz megszállókkal, mert azok a koncerttel akarták demonstrálni, hogy visszatért a normális élet a városba.

A budapesti demonstrációt Gábor György filozófus, az ELTE BTK Filozófiai Intézet tudományos főmunkatársa, Horgas Péter díszlettervező, Juhász Bence karmester-kóruskarnagy és a Civil Bázis szervezi. A szervezők a következőket írják az esemény Facebook-oldalán:

Néma demonstrációt szervezünk az Oroszországi Föderáció Nagykövetsége elé, 2022. október 21-én, 16 óra és 17 óra között, hogy kifejezzük felháborodásunkat az ukrán karmester, Jurij Kerpatenko meggyilkolása miatt. A civil áldozatokra is emlékezünk néma kiállásunkkal, az agresszor budapesti képviselete előtt.

A demonstráció részben olyan lesz mint egy néma koncert, ami az utolsó percben fülsiketítő tiltakozássá alakul át:

Ülve vagy állva Juhász Bence vezetésével egy zenekari alakzatban helyezkedünk el, kezeinkben egy-egy hangszerrel. Lehetőleg fekete ruhában érkezzünk! 17 órakor, egy percig, sípokkal, dudákkal, kürtökkel, emberi hanggal, sikításokkal emlékezünk meg a meggyilkolt művészről, az áldozatokról.

Gábor György így írt korábban az ukrán karmester meggyilkolásáról:

#Belföld#orosz-ukrán háború#demonstráció#tüntetés#orosz nagykövetség#budapest#gyilkosság#karmester#jurij kerpatenko

Címlapról ajánljuk