Belföld

Kémkedés gyanújával vették őrizetbe Londonban a Fidesz-közeli Mathias Corvinus Collegium vendégoktatóját

rtl.hurtl.hu

2022. október 18. 15:01

John Laughland egy holland szélsőjobboldali párt nemzetközi igazgatója is.

Október 7-én a Gatwick reptéren a brit hatóságok őrizetbe vették és kihallgatták John Laughland euroszkeptikus konzervatív politológus-történészt, aki a Fidesz-közeli elitképző, a Mathias Corvinus Collegium vendégoktatója – írta Facebook-oldalán Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírója.

Laughland a Fórum a Demokráciáért nevő holland szélsőjobboldali párt nemzetközi igazgatója, akiről a párt vezetője, Thierry Baudet azt nyilatkozta: 

Laughlanddal szemben az volt a gyanú, hogy Oroszországnak kémkedik.

A politikus orosz kötődései egyébként nem most kerültek napvilágra, már hosszú évek óta a Russia Today és más orosz állami propagandacsatornák egyik állandó szereplője – emlékeztet a Telex.

A Telex megkeresésére a Mathias Corvinus Collegium azt írta: „az MCC egy tehetséggondozó intézmény, amely a tudományos teljesítményen és oktatói tevékenységen túlmutató átvilágítást nem végez. Az MCC szerint Laughland jelentkezése során semmilyen, az integritását érintő jelzés nem érkezett sem hazai, sem külföldi hatóságoktól. Hozzátették, vele szemben semmilyen hivatalos vád nem fogalmazódott meg, jelenlegi legjobb tudásunk szerint semmilyen jogi eljárás nincs ellene folyamatban.”

Nyitókép: John Laughland – Kép: Traditional Britain Group / Youtube

#Belföld#matthias corvinus collegium#kémkedés

Címlapról ajánljuk