Belföld

Karácsony: Márciusra csődbe megy Budapest, ha nem segít a kormány

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. október 13. 21:27

A főpolgármester nem tudja, hogy túlélik-e 2023-at, de nyugodt szívvel néz tükörbe, mert nem az önkormányzatok hibája lesz, ha a válság kihúzza a lábuk alól a talajt.

Van-e még önkormányzatiság Magyarországon? címmel rendezett kerekasztal-beszélgetést csütörtökön a Republikon Intézet öt ellenzéki polgármester részvételével, írja a a hvg.hu. A beszélgetés aktualitását az adta, hogy már csak két év van hátra a következő helyhatósági választásokig, és az elmúlt három évet alapvetően a kromány és az önkormányzatok közti folyamatos viták határozták meg.

A bevezető során Karácsony Gergely fejtette ki gondolatait a beszélgetés címében feltett kérdésről. A főpolgármester így fogalmazott:

erre ma nincs válasz, és ez önmagában rossz hír, arra sem tudnék válaszolni, van-e ma Magyarországon demokrácia, de inkább nincs.

Karácsony Gergely szerint az önkormányzatok jog- és mozgástere annyira leszűkült mostanra, hogy gyakorlatilag a megszűnés küszöbén billeg az önkormányzati rendszer.

A főpolgármester úgy értékelte, hogy az ellenzéki vezetésű önkorményzatok lekorlátozott lehetőségeik ellenére is jobban kezelték sok esetben a járványhelyzetet, jobb válaszokat adtak például az ukrajnai menekülthelyzetre és az energiaválságra.

Ez utóbbival kapcsolatban Karácsony Gergely pesszimista hangot ütött meg, felhívva a figyelmet arra, hogy az önkormányzatok eddigi legnagyobb kihívásukkal néznek farkasszemet:

Nem tudom túléljük-e a 2023-at, ha ma ránézek a holland tőzsde gázááraira, akkor nem valószínű.

A főpolgármester szerint ugyanis

a főváros nagyjából márciusra csődbe megy kormányzati segítség nélkül.

Karácsony Gergely azt mondta akárhogyan is lesz, az önkormányzatok politikusai nyugodt szívvel néznek tükörbe, mert nem az önkormányzatok hibája lesz, ha a válság kihúzza a lábuk alól a talajt.

#Belföld#budapest#karácsony gergely#magyar kormány#önkormányzatok#energiaválság#rezsiválság

Címlapról ajánljuk