Belföld

Újabb vizsgálat indul Magyarország ellen

rtl.hurtl.hu

2022. október 12. 21:40

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése teljes körű ellenőrzési eljárást indít, egyebek mellett azt kifogásolják, hogy a jelenlegi választási keretek nem biztosítanak egyenlő feltételeket a tisztességes választások megtartásához.

A jogállamiságot és demokráciát érintő, régóta fennálló problémák miatt az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) arról határozott, hogy teljes körű ellenőrzési eljárás alá vonja Magyarországot – közölte a 46 tagot számláló Európa Tanács parlamenti testülete szerdán Strasbourgban.

Közleményében a közgyűlés azt írta, hogy a szerdán elfogadott országjelentés szerint 

a demokráciát és a jogállamiság magyarországi helyzetét érintő problémák „nagyrészt megoldatlanok maradnak”.

A határozattal Magyarország csatlakozik az Európa Tanács azon tíz tagállamához, amelyek szintén teljes körű ellenőrzés alatt állnak.

  • Albánia, 
  • Örményország, 
  • Azerbajdzsán, 
  • Bosznia-Hercegovina,
  • Georgia, 
  • Moldova, 
  • Lengyelország, 
  • Szerbia, 
  • Törökországhoz 
  • és Ukrajna.

Az ilyen típusú ellenőrzés magában foglalja a PACE illetékes jelentéstevőjének rendszeres látogatását az érintett országban, folyamatos párbeszédet a helyi hatóságokkal, valamint annak időszakos értékelését, hogy az adott tagállam betartja-e az Európa Tanács kötelezettségeit és kötelezettségvállalásait.

Határozatában a közgyűlés úgy foglalt állást, hogy Magyarországon a kétharmados többséget igénylő sarkalatos törvények széles körű alkalmazása 

súlyosan korlátozza a politikai pluralizmust 

mint a demokratikus rendszerek alapját. A közelmúltban elfogadott magyar jogszabályi változások és a választási törvénnyel kapcsolatos problémák azt jelentik, hogy a jelenlegi választási keretek nem biztosítanak egyenlő feltételeket a tisztességes választások megtartásához.

A közgyűlés szerint az is aggályos, hogy Magyarország 2020 óta különleges jogrendet alkalmaz, amely lehetővé teszi a veszélyhelyzet alkalmazását. Az ilyen rendeleteknek „szigorúan szükségesnek, arányosnak és időben korlátozottnak kell lenniük” – fogalmaztak.

A fideszes Németh Zsolt az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése magyar delegációjának vezetője és Nacsa Lőrinc, a delegáció tagja a jelentést tárgyi tévedéssel teletűzdelt vádiratnak nevezték. 

Szerintük „a baloldal egyik fő célja a jelentéssel az, hogy Magyarország törölje el a gyermekvédelmi törvényt”. 

Hozzátették: a baloldal azért támadja Magyarországot, mert a kormány sikeres, kereszténydemokrata politikát folytat, nem enged az illegális migráció kérdésében és a szankciók felülvizsgálatát követeli.

Nyitókép: Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke felszólal az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése ülésének első napján Strasbourgban 2017. január 23-án – Fotó: Európa Tanács

#Belföld#demokrácia#jogállam#fidesz-kdnp#orbán viktor#európa tanács

Címlapról ajánljuk