Belföld

Orbán kettős játéka: Brüsszelben mindent megtesz a pénzért, miközben itthon az EU-t szidja és Moszkvának udvarol

Dévai LászlóDévai László

2022. október 7. 14:22

Alaposan kielemzi a Politico a miniszterelnök politikai játszámit.

A Politico a magyar miniszterelnök két arcáról írt hosszú cikket, amelyben részletesen taglalják, hogyan démonizálja az Európai Uniót a saját választói előtt és terjeszt oroszbarát narratívát, miközben Brüsszelben minden követ megmozgat azért, hogy Magyarország megkapja az EU-s pénzeket.

A cikk elején Orbán nemzeti konzultációt bejelentő videóját idézik fel, amiben a miniszterelnök arról beszél, hogy az európai elit döntött az Oroszország ellen bevezetett szankciókról, de az európai embereket senki nem kérdezte meg erről. A Politico szerint ez egy az egyben oroszbarát retorikának minősül.

Brüsszelben ezzel szemben Magyarország mindent megtesz azért, hogy megkapja a visszatartott forrásokat: törvénymódosítási javaslatokat fogadnak el villámgyorsan, korrupcióellenes csodafegyvert fejlesztenek és mindeközben minden EU-val folytatott kommunikáció során azt mutatják a magyar oldalon, hogy készek a vállalni az Európai Bizottság által szabott feltételeket.

A cikk kiemeli a pénteki Prágában tartott EU-csúcsot, ami előtt Orbán Viktor egy videóban megüzente: kiharcolták, hogy Magyarországra ne vonatkozzon az olajembargó és hogy a nukleáris energiát érintő szankciók se érintsenek minket (bár utóbbiról nem is nagyon esett szó EU-ban).


Az európai közvélemény attól tart, hogy Orbán csak játszik az EU-val, ezzel pedig lényegében Moszkvának udvarol. Moritz Körner, német EP-képviselő a Politicónak azt mondta, lát remény arra, hogy a magyar fél végül nem vétózza meg a szankciókat és eláll a minimumadóval kapcsolatos vétójától is. Körner ugyanakkor megjegyzi: ez csapda is lehet, mivel előfordulhat, hogy a pénzek folyósítása után Orbán újabb és újabb ügyeket fog megvétózni.

A cikket jegyző újságíró beszélt Orbánhoz közeli tisztviselőkkel is, egyikőjük azt mondta, hogy szerinte csak retorikai fogás, hogy a magyar miniszterelnök fel akarja oldani az Oroszországgal szembeni szankciókat. Orbán Viktor nem először használta fel retorikai elemként a szomszédban folyó háborút.

Orbán tavasszal a leginkább ukránellenes, oroszbarát kampányt folytatott az EU-n és a NATO-n belül

– mondta Krekó Péter, a Political Capital igazgatója, megjegyezve, hogy a miniszterelnök ezzel a fogással hatalmas győzelmet aratott az április választáson, mivel remekül ki tudta aknázni a háborús félelmeket.

Szerintem Orbánnak még mindig megvan az az illúziója, hogy meg tudja csinálni ezt a kettős játékot

– véli Krekó Péter.

Az írás megemlíti a magyar ellenzéket is. Több ellenzéki párt is megpróbálta figyelmeztetni az EU-t, hogy ne vegyék komolyan a magyar kormány vállalásait.

Ha a magyar kormány ellenőrizetlenül kap akár egyetlen eurót is, akkor utána ugyanaz a politika folytatódik majd, mint amit eddig láttunk

– mondta Ara-Kovács Attila, a DK parlamenti képviselője, aki szerint már nemcsak a magyarországi demokratikus rendszer lebontásáról van szó, hanem Európa egészének biztonságáról és jövőjéről.

Nyitókép:  Lukas Kabon / Anadolu Agency / Getty Images

#Belföld#Politico#orbán viktor#fidesz#magyarország#eu#szankció#oroszország#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk