Belföld

Éjszaka jött a rendelet: egyszeri büntetéssel ösztönzi a kormány a SZÉP-kártyásokat a költésre

rtl.hurtl.hu

2022. október 7. 11:27

Mutatjuk, hogy az új rendelet szerint mikor és mennyi büntetést kell fizetni az időben el nem költött SZÉP-kártyás pénzre.

Egyszeri büntetéssel ösztönzi a kormány a SZÉP-kártyásokat arra, hogy mielőbb költsék el a munkáltatójuktól kapott juttatást. Az erről szóló új rendeletben megadott határidőt elmulasztók bukják a pénzük 15 százalékát – írja a Bank360.hu.

A munkáltatójuktól béren kívüli juttatásként SZÉP-kártyás pénzt kapók az év eleji jó hír után most egy megszorítással szembesülhetnek. Az idén öt hónapig, július elsejéig szabadon vásárolhattak a SZÉP-kártyájukon lévő összeg terhére élelmiszert a boltokban, amivel a cafetériaként, kedvezményesen kapott juttatás lényegében megkötés nélkül elkölthető készpénzzé vált számukra. Júliustól azonban véget ért a jó világ, mert a jelzáloghitelekre ezzel együtt lejáró kamatstopot és az ármoratóriumokat meghosszabbították, viszont ezt a lehetőséget nem.

Az eddigi szabály

A magyar kormány extra büntetéssel ösztönzi a kártyatulajdonosokat arra, hogy mielőbb költsék is el a megkapott pénzt. Az eddigi szabályozás szerint ha valaki nem használta fel a Széchenyi Pihenő Kártya juttatást az utalás évét követő második naptári év május 31-ig, havi 3 százalékos díjat számíthattak fel neki erre az összegre.

Tehát attól függően, hogy mikor kapta valaki a pénzt, 17-29 hónapja volt arra, hogy külön díj megfizetése nélkül elköltse.

Az új szabály

Az új szabályozás értelmében 

ha valaki egy éven belül nem költi el a SZÉP-kártyára kapott juttatását, akkor ennek terhére 15 százalékos díjat kell fizetnie. Ezt már nem is puszta lehetőségként adja meg a jogszabály, hanem kötelezően levonandó összegként.

Aki tehát nem figyel erre a határidőre, annak rögtön ugrik az egy éve el nem költött pénzének tetemes része – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.

Az egyszeri büntetést március 20-án és szeptember 20-án számítják fel a pénzt tartogatóknak, de ugyanarra az összegre csak egyszer kell ezt megfizetni. Annyi segítséget kap ennek elkerüléséhez a kártyatulajdonos, hogy 90 nappal korábban kötelező figyelmeztetést küldeni neki erről.

Az idén október 15-éig átutalt pénzekre még szigorúbb szabályok vonatkoznak az új rendelet szerint. Ezeket 2023. május 31-ig, tehát hét és fél hónapon belül el kell költeni, különben jön a 15 százalékos büntetés. Erről január 15-ig kell értesíteni azokat, akiknél a díjfizetés veszélye fennáll.

Az új rendelet nem helyezi hatályon kívül az eddigi büntetődíj felszámításának lehetőségét sem. Ebből pedig az következik, hogy aki a hosszabb határidő alatt sem költi el a pénzét a SZÉP-kártyáról, az az egyszeri 15 százalék után még akár fizetheti a havi 3 százalékokat is.

Nyitókép: Róka László / MTVA

 

#Belföld#szép-kártya#pénz#költés#rendelet#kormány#juttatás

Címlapról ajánljuk