Belföld

Palya Tamás, a Kölcsey gimnáziumból kirúgott tanár: Nekem így volt tiszta a lelkiismeretem

rtl.hurtl.hu

2022. október 3. 7:20

A Kölcsey gimnáziumból kirúgott tanár nem hiszi, hogy taníthatna állami iskolában, de nem is akar. Elégtétel számára, hogy egész hétvégén megállás nélkül pittyegett a telefonja, sokan keresték, állásajánlatot is kapott. Kirúgása miatt viszont perre megy.

Hétfőn az RTL-en, a Reggeliben nyilatkozott Palya Tamás, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium egyik kirúgott tanára. A pedagógus elmondta: már szeptember 9-én kapott a tankerülettől levelet, miután polgári engedetlenségben vett részt – figyelmeztették, hogy többé ne tegyen ilyet.

Én azért beleálltam még háromszor több kollégámmal együtt

– mondta. Ennek lett a következménye, hogy múlt pénteken, a hatodik óra előtt hívta az igazgató, mert a tankerülettől hoztak neki újabb levelet. Palya Tamás elárulta: 99 százalékig biztos volt abban, hogy mi lehet a levélben, de a tankerülettől érkezők kérték, hogy olvassa el és írja alá.

Akkor azért egy mondatot mondtam nekik, hogy én bele tudok nézni a tükörbe, remélem, hogy ők is

– idézte fel a tanár, aki ehhez azt is hozzátette: „szerintem nem muszáj aláírni azt, amit nem akarunk aláírni”.

Ezek után visszament az órára, ahol elmondta a diákoknak, hogy kirúgták.

Mondták, hogy csak viccelek biztosan, de mondtam, hogy nem, ott volt nálam a papír. Megmutattam, akkor hatalmas döbbenet volt

– emlékezett vissza Palya Tamás. Többen sírtak is. A tanárkollégák is döbbenten fogadták a hírt – az elbocsátott pedagógus szerint forradalmi a hangulat, de nem mindenki részese ennek. Ő senkit nem akar megítélni, mindenkinek a hozzáállását tiszteletben tartja.

Nem gondolom, hogy mindenkinek ezt kell csinálni, de nekem így volt tiszta a lelkiismeretem

– jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy mik a tervei, Palya Tamás elmondta: nem hiszi, hogy taníthatna állami iskolában, de nem is akar, és a magyar oktatási rendszerből is kivonulna. Még a kirúgása napján megkeresték, ajánlottak neki egy félállást egy gamifikációval foglalkozó weboldalnál (a gamifikáció a játékok működési mechanizmusainak felhasználását jelenti a tanulásban). Másik félállásban magántanítványokkal szeretne foglalkozni.

Elárulta: hétfőn még visszamegy az iskolába, hogy összepakoljon és hazavigye a dolgait. Az elbocsátó levélben az volt, hogy adja le az eszközöket, amelyeket használt, de még tollat is ő vett a saját pénzéből, így nem tud mit visszaadni. Délután jogászhoz megy, mert 

természetesen ebből per lesz.

Arról is beszélt, hogy nagy elégtételt jelent számára, hogy a hétvégén folyamatosan keresték és hívták, a vele történteket sokan veszteségként élik meg.

Hétfőn reggel egyébként a Kölcsey Ferenc Gimnázium elé tüntetést hirdettek a tanárok kirúgása ellen.

#Belföld#oktatás#kölcsey ferenc gimnázium#kirúgás#palya tamás

Címlapról ajánljuk