Belföld

Még mindig halogatja a parlamenti döntést a Fidesz Svédország és Finnország NATO-csatlakozásáról

rtl.hurtl.hu

2022. október 3. 21:21

Már csak Magyarország és Törökország blokkolja a két ország csatlakozását.

Két és fél hónapja nyújtotta be a kormány az Országgyűlésnek azt a két törvényjavaslatot, amely megadta volna Svédország és Finnország számára a parlamenti támogatást a NATO-csatlakozáshoz, de még mindig nem vette tárgysorozatba őket a parlament, és nem  is szavazott róluk – írta a hvg.hu.

Az MSZP-sek úgy gondolták, hogy meggyorsítják a döntést, és a keddi ülésnap napirendjére vették volna fel a két javaslatot, ám a változtatást Kövér László fideszes házelnök saját hatáskörben elutasította.

Erre a szocialisták nyílt szavazást kértek a javaslatukról, de a kormánypárti többség egyetértett Kövérrel, és leszavazták az indítványt.

A NATO 30 tagállamából már 28 ország parlamentje jóváhagyta Svédország és Finnország csatlakozását. A két hiányzó egyike Magyarország, a másik Törökország. Ám míg a magyar kormánynak nincsenek nyilvános érvei a késlekedés mellett, a törökök arra hivatkoznak, hogy a svédek és a finnek Törökországban körözött ellenzékieket, az ő szóhasználatukkal terroristákat bújtatnak és támogatnak. Ezért ezen személyek kiadatását kérik.

Nyitókép: Az Országgyűlés plenáris ülése 2022. október 3-án. – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

#Belföld#nato#svédország#finnország#parlament#fidesz

Címlapról ajánljuk