Belföld

Karácsony Gergely szerint 60 milliárd forintos többletköltségük lesz a télen a távhődíj emelése miatt

rtl.hurtl.hu

2022. október 3. 19:32

Csak a távhő díja 13 és félszeresére drágul.

Levélben fordult Palkovics László ipari miniszterhez, hogy vonják vissza a péntek esti Magyar Közlönyben megjelent határozatot, ami szerint átlagban 13 és félszeresére drágul a fővárosi oktatási, szociális intézmények távhődíja – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely főpolgármester a Telex tudósítása szerint.

Karácsony elmondta, hogy a döntés összesen 750 önkormányzati, állami vagy civil-karitatív fenntartású intézményt érint az óvodáktól kezdve az idősotthonokig. Ezek az intézmények péntekig nagyjából 4 milliárd forintnyi távhőszámlát fizettek ki egy fűtési évben, a rendelet szerint viszont szombattól mintegy 64 milliárd forintosra nő a távhőköltségük.

Ez azt jelenti, hogy az intézmények fenntartóinak 60 milliárd forintos többletköltséggel kell számolni ezen a télen, tette hozzá Karácsony. Csak a budapesti városháza fűtése egymilliárd forinttal többe kerülne kalkuláció szerint.

A főpolgármester szerint az új ár egy rossz döntésen alapul, az Energiahivatal ugyanis pont akkor határozta meg azt, amikor a legmagasabb volt a piaci gázár.

Arra a kérdésre, hogy ha nem mérsékelik a távhődíjakat, akkor lesznek-e intézménybezárások, Karácsony azt mondta: lehet takarékoskodni, de az Energiahivatal rossz döntése miatt intézményeket bezárni nem jó út.

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#karácsony gergely#távhő#rezsiemelés

Címlapról ajánljuk