Belföld

Új távhőárakat hirdetett a kormány az önkormányzatoknak, Szombathely bele fog rokkanni a polgármester szerint

rtl.hurtl.hu

2022. október 1. 16:15

Ha a kormány nem ad megfelelő kompenzációt, a város működésképtelenné válik.

A kormány péntek este tette közzé a távhő új ártábláját, amely szerint Szombathelynek a korábbinál tizenkétszer többet kell fizetnie, írja a 444.

Szombathely polgármestere, Nemény András az ugytudjuk.hu-nak elmondta:

„A mostani drágulás összességében milliárdos nagyságrendű pluszkiadást jelent a városnak. A Megyei Jogú Városok Szövetségének legutóbbi ülésén minden polgármester, beleértve a fideszes kollégáimat is, azon a véleményen volt, hogy az állam a legrosszabb tőzsdei áron jegyezte le a gáz beszerzését. Abban mindannyian egyetértettünk, hogyha már az állam hozta nehéz helyzetbe az önkormányzatokat, akkor ezt a helyzetet is neki kell kezelnie, vagyis, adjon megfelelő mértékű kompenzációt. Enélkül Szombathely egészen biztos, hogy működésképtelen lesz.”

A Párbeszéd határozati javaslatot nyújt be az Országgyűléshez az önkormányzatok rezsiproblémáinak enyhítése érdekében, írja a hvg.hu.

Mint írják, Szabó Zsolt, a párt önkormányzatokért felelős elnökségi tagja (egyben Dunaújváros alpolgármestere) szerint mostantól az önkormányzatok távhőszámlái drasztikusan, egyes esetekben tizenötszörösére emelkednek, ennek pedig intézménybezárások vagy csődbe jutó helyhatóságok lehetnek a következményei.

A Párbeszéd határozati javaslatában azt kéri, hogy a kormány függessze fel az önkormányzatok szolidaritási hozzájárulásának befizetését 2023-ra vonatkozóan.

Javasolják azt is, hogy a kormány „állítsa le a felelőtlen luxusberuházásokat, például a Budapest-Belgrád vasútvonal építését, és helyette - ezt a pénzt átcsoportosítva - nyújtson azonnali segítséget az önkormányzatoknak" a rezsiszámláik kifizetéséhez és ahhoz, hogy támogatni tudják a településen élő, segítségre szoruló polgárokat.

Nyitókép: MTI / Czika László

#Belföld#távhő#kormány#szombathely#válság

Címlapról ajánljuk