Belföld

Megnőtt a rezsije? A szegedi lézerkutatóban kétmilliárdos lesz a villanyszámla

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 30. 16:56

A legtöbb áramot nem a lézerek fogyasztják, hanem az épületgépészeti berendezések. 

Az elszálló árak miatt után az elmúlt egy év alatt az ötszörösére nőtt a szegedi lézeres kutatóintézet villanyszámlája, és még további, majdnem kétszeres emelkedésre kell számítani a következő évben – írja a Telex

A lézeres kutatóintézetben az elmúlt évek során azért nőtt az energiafelhasználás, mert az újabb berendezéseket egymás után helyezték üzembe. Közben azért igyekeztek a takarékosságot is szem előtt tartani, így a vártnál kisebb mértékben emelkedett az áram költsége – válaszolta Dr. Szabó Gábor fizikus professzor, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezetője a Telex kérdésére. Elmondta, hogy a legtöbb áramot nem is maguk a lézerek fogyasztják, hanem az épületgépészeti berendezések. 

A tavalyi, mintegy 280 millió forintos éves villanyszámla helyett jövőre már 2.6 milliárd forintot kell kifizetni.

Ez azért nem okoz pénzügyi gondokat, mert az ELI-nek vannak tartalékai. A koronavírus-járvány idején kevesebb kutató érkezett, mint tervezték, és új berendezések beszállítására is várakozni kellett a járvány miatt, ezért voltak kisebbek a költségeik az előre számítottnál.

A meglévő szerződések alapján az áramellátás az idén és jövőre is biztosított, azaz a kutatások továbbra is zavartalanul folyhatnak. A tervek szerint 2023-ban elkészülhet az intézet mellett az állami támogatással épülő, új napelempark, amely az áramfogyasztásnak nagy részét biztosítja majd. 

Az intézetbe nemzetközi szakértői bizottság által elbírált tudományos pályázatok alapján jöhetnek dolgozni a hazai és külföldi kutatócsoportok, illetve kutatók. Ipari felhasználók térítés ellenében végezhetnek kísérleteket. Az ELI-ALPS állandó munkatársainak száma mintegy 250 fő, az épületkomplexum alapterülete pedig majdnem 25 ezer négyzetméter – teszi hozzá a lap.

Nyitókép: Maksym Kapliuk / Getty Images

#Belföld#szeged#lézerkutató#villanyszámla#rezsicsökkentés-csökkentés

Címlapról ajánljuk