Belföld

A működőképesség határára került a szegedi koraszülöttmentő alapítvány, támogatást kérnek

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 8. 8:36

Állami feladatot látnak el, de az állam csak a költségek felét fedezi.

Nagyon nehéz pénzügyi helyzetben vagyunk, már másfél éve a fejlesztési tartalékainkat éljük fel, és ha mind elfogy, nem tudjuk, mi lesz

– mondta a Telexnek Pintér Gábor Sándor, a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány ügyvezetője.

A lap arról ír, hogy bajban vannak a koraszülötteket mentő alapítványok, nemrég felhívást adott ki az ernyőszervezetük, hogy adományokat várnak üzemanyagra, mert csak piaci áron tankolhatják a mentőkocsikat. Az állam a kiadások felét téríti meg, ezért több pénz kellene, de nem tudják, honnan szerezhetnének.

A koraszülöttek mentése állami feladat, ennek ellenére az Országos Mentőszolgálat alá rendelt alapítványok végzik ezt a tevékenységet. A szegedi alapítvány működésének bő 30 éve alatt majdnem 25 ezer koraszülött és újszülött életét mentették meg. 

A gond nem csak az, hogy a száz kilométeren 15 litert is elfogyasztó koraszülött-mentőautókhoz az üzemanyagot jelenleg a magasabb, piaci áron veheti meg a kilenc hazai mentést végző szolgálat, hanem az is, hogy egyre kevesebb a szakember: a Telex szerint több olyan műszak is volt már, hogy nem volt orvos, akit Szegeden be lehetett volna ültetni a mentőautóba, az alapítványok pedig a járvány és a háború hatására a korábbinál kevesebb adományt kapnak, miközben az állami támogatás évek óta alig nőtt valamit.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

 

#Belföld#szeged#koraszülött#koraszülöttmentő#szegedi újszülött életmentő szolgálat alapítvány

Címlapról ajánljuk