Belföld

Olyan orosz oldalra küldte a kormány IQ-tesztre a gyerekeket, ami nem biztonságos

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 21. 12:07

Erről a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság számolt be. A hivatal arra kért mindenkit, hogy ne végezzék el a tesztet. 

A Belügyminisztérium augusztusban rendelte el, hogy kötelezően intelligenciatesztet kell végeztetni az állami gondoskodásba élő 6 és 18 év közötti gyerekeken, egy orosz fejlesztésű honlapon. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) azonban ezt most leállíttatta, mert aggályosnak találták az oldal adatkezelési szabályait.

A NAIH szerdán kiadott közleménye szerint próbaregisztrációt végeztek az érintett honlapon, és miután áttekintették annak működését és szabályzatát, arra szólították fel az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálatot, hogy „szüntesse meg az egyedi utasításban elrendelt adatkezelést”. A honlapon ugyanis harmadik országbeli félhez kerülhetnek a személyes adatok, és az adatok kezelésével kapcsolatban „jogsérelem közvetlen veszélye áll fenn”.

Egyben arra kérte a gyerekek gyámjait, nevelőszüleit, illetve a gyermekotthoni és lakásotthoni nevelőket, hogy ne végezzék el a felmérését az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat elnökének utasításában meghatározott honlapon.

Rétvári Bence államtitkár korábban képviselői kérdésre válaszolva még azt mondta, hogy az orosz fejlesztésű oldal használatával kapcsolatban „adatvédelmi aggályok nem merülnek fel, mert semmilyen személyes adat megadására nem volt szükség” – írta a Telex.

A hvg.hu szeptember elején pedig arról számolt be, hogy a BM által előírt orosz IQ-teszt még készítői szerint is kevés a felelős döntéshez, és elismerték, hogy azzal fő céljuk a szórakoztatás.

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: damircudic / GettyImages

#Belföld#belügyminisztérium#IQ-teszt#állami gondozás#NAIH

Címlapról ajánljuk