Belföld

Megszűnik a szatymazi iskolabusz, mert nincs rá havi 70 ezer forint

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 20. 20:30

A hátrányosabb helyzetű családok gyermekei akár kilométereket is gyalogolhatnak, míg elérnek az iskolába vagy buszmegállóhoz.

Megszűnik az iskolabusz Szatymazon, mert nincs rá havi 70 ezer forint – írja az Átlátszó.

2021-ben 3,1 millió forintot szánt az önkormányzat önként vállalt feladatokra, 2022-re ez 900 ezer forintra csökkent. A lap szerint az iskolabuszt azért hozták létre, hogy segítsék a külterületen élő gyerekek iskolába jutását, ezt a helyi alapítvány üzemeltette. Az alapítványi beszámoló szerint ez 2021-ben 851 ezer forintot vitt el – vagyis havi kb. 70 ezer forintot –, de Szatymaz fideszes polgármestere szerint most nincs erre pénz.

„Ebben a nehéz helyzetben kényszerű döntéseket is meg kell hozni a kiadásaink csökkentése érdekében. Ezért került sor az iskolabusz szolgáltatás megszüntetésére. Az üzemanyagár emelkedése miatt ezt az önként vállalt feladatot már nem tudjuk biztosítani” – közölte Barna Károly polgármester.

Az Átlátszó emlékeztet, hogy az iskolába járást minden nap teljesíteni kell, hiszen az egyes intézmények látogatása kötelező, és gyermekeik társadalmi beilleszkedését, értékes felnőtté válását teszi lehetővé. A naponta többszöri, általában több kilométeres út megtételét anyagi helyzettől, egyéb lehetőségektől függően sokféleképpen oldják meg.

A hátrányosabb helyzetű családok gyermekei akár kilométereket is gyalogolhatnak, míg elérnek az iskolába vagy buszmegállóhoz, s emiatt jóval korábban kell elindulniuk belterületi társaiknál. A kisebb gyermekek óvodába vagy bölcsődébe juttatása a gépkocsival nem rendelkező szülőknél még nagyobb gondot okoz, mivel az utak sokszor nem járhatók kerékpárral sem, szélsőségesebb esetben az autóval rendelkezők is nehézségekbe ütköznek, a felmerülő pluszkiadásokkal már nem is számolva.

Nyitókép: Jacobs Stock Photography Ltd / Getty Images

#Belföld#Szatymaz#iskolabusz

Címlapról ajánljuk