Belföld

Kinek mit intézett a kormánya? Ezentúl nem kapnak forró teát a hidegben dolgozók

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 20. 14:57

Ezzel biztosan rengeteget sikerül majd spórolni. 

Hétfőn késő este jelent meg a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye arról, hogy október 1-jétől a fűtéssel biztosított léghőmérséklet a 18 Celsius-fokot nem haladhatja meg az állami intézmények helyiségeiben és tereiben. Ez alól kivételt képeznek az egészségügyi-, a bentlakásos ellátást nyújtó szociális és a gyermekvédelmi intézmények, valamint a bölcsődei ellátást nyújtó intézmények.

A hvg.hu szúrta ki, hogy a kormány ezzel együtt hatályon kívül helyezte azt az előírást, ami szerint hideg munkahelyen, vagyis ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő több mint felében szabadtéri munkahelyen a +4 °C-ot vagy zárt téri munkahelyen a +10 °C-ot nem éri el, a munkavállalók részére +50 °C hőmérsékletű teát kell kiszolgáltatni, mégpedig egyéni használatra kiadott ivópoharakban.

A lap hozzáteszi, hogy a veszélyhelyzet idején a munkahelyek hőmérsékletét előíró jogszabály sem alkalmazható. Ezzel megoldották azt az ellentmondást, amelyre Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke hivatkozott.

Ő azt mondta, hogy a 18 fokos előírás szabályt sért, és az ülőmunkát, szellemi munkát végzőknek egészségügyi kockázatot jelent, mert ülőmunka esetén fél méter magasan 20–22 fokot kell biztosítani. Október 1-től már nem lesz szabálysértés, mert a szabályt a kormány a veszélyhelyzet végéig eltörölte.

Nyitókép: Deb Lindsey for The Washington Post via Getty Images

#Belföld#forró tea#hidegben dolgozók#spórolás#kormányzati spórolás#rendelet#előírás#veszélyhelyzet

Címlapról ajánljuk