Belföld

Kövér László nem húzhatja tovább a döntést Hadházy Ákos eskütételéről

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 19. 19:27

Kedden döntenek az ellenzéki képviselő eskütételéről, szerdán már meglehet a ceremónia pontos időpontja is.

Az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának a keddi ülésen állást kell foglalnia arról, hogy mikor teheti le képviselői esküjét Hadházy Ákos független képviselő – írta a hvg.hu. A lap információi szerint ugyanis elkészült az a szakértői jelentés, amelynek megérkezésére várt a testület, valamint Kövér László házelnök. 

Hadházy Ákos a XIV. kerületben szerzett egyéni mandátumot áprilisban, de a parlament alakuló ülésén nem tett esküt, mert így akart tiltakozni „a tisztességtelen választások miatt”. Emiatt azóta nem gyakorolhatta képviselői jogait, és fizetést sem kapott. 

Kövér László nem sietett új időpontot biztosítani Hadházy Ákosnak az eskütételre, egy nyári bizottsági ülésen ráadásul úgy döntöttek, hogy el kell készíteni egy szakértői jelentést, amelyben megvizsgálják, milyen módon szabályozzák más országok a képviselői eskü kérdését.

Ezt a jelentést az atv.hu korábbi értesülése szerint július közepére várták, ám végül csak most kerül a bizottság elé – ez lesz a téma a keddi ülésen.

Az anyagból kiderül: Albániától Észtországon át Törökországig az az általános gyakorlat, hogy ha a képviselő nem tud az alakuló ülésen esküt tenni, akkor a következő alkalommal kell ezt általában pótolni.

Az eskü konkrét dátuma ugyanakkor ebben a jelentésben még nem szerepel, kedden ugyanis várhatóan csak azt mondják ki, hogy mielőbb lehetőséget kell biztosítani Hadházy Ákosnak az eskütételre. Ennek alapján pedig várhatóan Kövér László házelnöknek nem lesz más lehetősége a szerdai házbizottsági ülésen – amikor kitűzik a hétfői parlamenti ülést is –, hogy kijelölje a hétfői napot az eskütételre. 

Feltehetően 26-án teheti le az esküt a két új jobbikos képviselő is. 

Nyitókép: Soós Lajos/MTI

#Belföld#hadházy ákos#eskütétel#kövér lászló

Címlapról ajánljuk