Belföld

Új előterjesztés: állatvédő alapítványt hozna létre a kormány

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 19. 21:32

A szervezet vagyonának biztosításáról a kormány gondoskodik, a működést pedig 2024-től kezdődően évente támogatja – derül ki a Semjén Zsolt által jegyzett előterjesztésből.

Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány néven hozna létre egy új szervezetet az Orbán-kormány – derült ki az erről szóló előterjesztésből, amit Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és vadász nyújtott be. 

Az alapítvány célja az állatvédelem fejlesztésével és népszerűsítésével kapcsolatos feladatok ellátása, valamint az állattartás felelősségének tudatosítása lenne. 

A törvényben meghatározott feladatok:

  • az állatvédelemmel kapcsolatos tájékoztató portál működtetése,
  • állatvédelmi szakmai konferenciák koordinálása,
  • állatvédelemmel kapcsolatos országos kommunikációs és érzékenyítő kampányok, illetve állatvédelmi pályázatok lebonyolítása és felügyelete,
  • az állatvédelem fontosságának a tudatosítása és továbbadása a fiatal generációk számára,
  • az állatvédelem népszerűsítését célzó tudományos és oktatási tevékenység ösztönzése, képzési programok kidolgozása és koordinálása,
  • állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek és gazdálkodó szervezetek támogatása, együttműködésük ösztönzése,
  • nemzetközi jó gyakorlatok adaptálási lehetőségeinek feltérképezése a hazai állattartási kultúra fejlesztése érdekében. 

A benyújtott törvényjavaslat elfogadásával még nem jönne létre az alapítvány, a szervezet létrehozásáról Varga Judit igazságügyi miniszternek kellene gondoskodnia. 

Az alapítvány vagyonának biztosításáról a kormány gondoskodik, a működést pedig 2024-től kezdődően évente támogatja.

Az elhelyezést, valamint a szükséges infrastruktúrát az alapítvány 5 munkatársa esetében az állam ingyenesen biztosítja.  Az a törvényjavaslat szövegéből nem derül ki, hogy ezeket a feladatokat miért nem valamelyik tárca látja el, miért kell egy újabb alapítványt létrehozni. 

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Vasvári Tamás/MTI

#Belföld#állatvédelem#kormány#alapítvány

Címlapról ajánljuk