Belföld

Kocsis Máté: Brüsszel nem ezt ígérte, mikor nyáron elfogadtuk a szankciókat

Dévai LászlóDévai László

2022. szeptember 18. 8:31

Mindeközben Navracsics Tibor bejelentette: a kormány készséggel együttműködik az Európai Bizottsággal.

A Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában az energiaárakkal kapcsolatban elmondta, hogy nyáron, mikor elfogadták az Oroszországgal szembeni szankciókat, Brüsszel

nem ezt ígérte.

Kocsis szerint évtizedek óta nem látott nagyságú infláció van az Európai Unióban, az eurózónában és az Európai Gazdasági Térségben egyaránt. Ez az Európa keleti vagy déli részén található országokat különösen súlyosan érinti.

Az infláció, az energiaárak növekedése, a háború és a szankciók szorosan összefüggnek egymással.

– mondta Kocsis Máté.

Kocsis Máté elmondta, Brüsszel korábban azt ígérte, Európában a szankciók gazdasági károkat nem okoznak, ehhez képest a német külkereskedelmi mérleg deficites, amire a második világháború óta csak kétszer volt eddig példa.

A nagy és erős Németország is bajban van a szankciós politika miatt, de még mindig nem látják be Brüsszelben, hogy ez hiba.

– mondta a kormánypárti politikus.

Navracsics Tibor időközben bejelentette, hogy a kormány együttműködik az Európai Bizottsággal és a testülettel folytatott egyeztetések után hétfőn benyújtja a jogszabály-módosítások első csomagját az Országgyűlésnek.

Az említett együttműködésre azért van szükség, mert csütörtökön az Európai Parlament nagy többséggel megszavazta azt a jelentést, amely szerint Magyarország már nem teljes értékű demokrácia. A döntés ugyan nem köti sem az Európai Bizottságot, sem az Európai Tanácsot, mégis jelzésértékű.

A miniszter e kapcsán elmondta: június óta tárgyalnak az Európai Bizottsággal, de az alapvető problémát még mindig az okozza, hogy azonosítsák, pontosan mi a problémája a bizottságnak az európai uniós források felhasználásával. Ursula von der Leyen április 5-én az Európai Parlamentben e kapcsán a következőket nyilatkozta:

Magyarországon a korrupció a gondunk, és nem jutunk ebben közös nevezőre a magyar kormánnyal

A testület amiatt aggódik, hogy Magyarországon komolyan sérülnek az EU pénzügyi érdekei, illetve büntetlen marad a magas szintű korrupció. Arról, hogy mégis mi a problémája az EP-nek Magyarországgal itt írtunk korábban. Navracsics Tibor elmondta, hogy három témában folynak tárgyalások.

  • Az első a jogállamisági feltételrendszerről szóló eljárás, ami az áprilisi országgyűlési választás után indult az Európai Bizottság levelével. 
  • A másik két téma az operatív programok finanszírozásával
  • illetve az újjáépítési alappal kapcsolatosak.

Az előbbieket Varga Judit igazságügyi miniszter, utóbbiakat ő maga koordinálja. Navracsics miniszter közölte: az összes operatív programot benyújtották a bizottságnak, és most folyik az értékelése, egyúttal reményét fejezte ki, hogy október körül konkrétan tárgyalhatnak azokról. Az újjáépítési alap pénzeiről azt mondta, dolgoznak a nemzeti program véglegesítésén, és napokon, heteken belül benyújtják azt. A miniszter bízik abban, hogy ősszel jóváhagyják és még ősszel aláírhatják a megállapodást.

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

#Belföld#kocsis máté#kossuth rádió#brüsszel#szankciók#oroszország

Címlapról ajánljuk