Belföld

A köztévétől leköszönt Németh Balázs: „A demokratikus vitáknak semmi értelmük nincsen”

Dévai LászlóDévai László

2022. szeptember 16. 20:56

Az állami tévé egykori arca a Partizánnak azt mondta: egy kormánypárti véleményre hat ellenzéki vélemény jutott az M1 híradójában.

A közmédiától távozó Németh Balázs a Partizánnak adott élő, másfél órás interjút. Az egykori hírolvasó az M1 híradóját érintő kérdésekre rendre azt felelte: ő csak azért volt felelős, amit elmondott a köztévében.

Németh Balázs elmondása szerint a családjában mindig is központi téma volt az időjárás az édesapja, Németh Lajos meteorológus révén. Amatőr meteorológusként úgy értékeli az augusztus 20-ai eseményeket, hogy a Balatonnál délután nem az történt, amit az OMSZ szakemberei előre jeleztek, de azt nem kívánta kommentálni, hogy igazságos döntés volt-e meneszteni a meteorológiai szolgálat vezetőit, mert nem volt ott a döntéshozatalnál. 

Németh, aki korábban a TV2-nél dolgozott, híradósként Bárdos Andrástól és Máté Krisztinától tanult mindent, amit a szakmáról tud. A kereskedelmi tévézés kezdetére mint történelmi jelentőségű időszakra tekint.

Dolgozott a Big Brother című valóságshowban, de még a Dáridó nézői közé is beült, ahol a sportújságíró kollégákkal a Kék a szemed című dalra tomboltak. 

A 2006-os balatonőszödi beszéd kiszivárgásáról elmondta, hogy a TV2 híradójában elmarasztaltak egy riportert, aki az egyik anyagba betett egy jelenetet, amelyen egy rendőr követ dobott a tüntetők közé. Szóvá tette Bárdos Andrásnak is, hogy ez így nem helyénvaló, de Bárdos erre csak annyit válaszolt, hogy tudják. A híradós műfaj kiegyensúlyozottságáról azt mondta, nem lehet arra egyértelmű választ adni, hogy a TV2 híradója kiegyensúlyozott volt-e, de a számok szerint az volt, vagyis ugyanannyi időt biztosították minden politikai szereplőnek.

A közszolgálatiságról azt mondta, hogy le van írva kódexekben.

Számára fontos, hogy tájékoztassák az embereket, de segíteni kell a nézőket, hogy megértsék a tényeket.

Nem ő a felelős

Németh Balázs szerint az M1 híradója ugyanannyi időt adott az ellenzékieknek, mint a kormánypártiaknak. A partizános Gulyás Márton azzal szembesítette, hogy ez nincs így, amire Németh Balázs úgy reagált, hogy „tegeződtünk?” – mivel Gulyás tegező módban tette fel a kérdést.

Arra a kérdésre, hogy miért adták Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt ötperces köztévés szereplése idején szinte állandóan Orbán Viktor beszédét, azt felelte, hogy ő nem programigazgató, hanem hírolvasó, és csak azért felelős, amit ő elmond. Arra a felvetésre, hogy az országgyűlési és az önkormányzati választások idején miért nem rendeztek vitát a jelölteknek, azt mondja, hogy ez nem az ő dolga lett volna.

A demokratikus vitákról azt mondja, hogy semmi értelmük nincsen, mivel ezeken minden szereplő a saját táborának beszél.

Németh Balázst két alkalommal is elmarasztalta a médiatanács, amikor kommentárokkal egészített ki politikai vonatkozású híreket. Amikor ezeket az anyagokat bejátszották neki, akkor csak annyit mondott: öregszik. Arra a kérdésre, hogy kormánypárti-e, azt válaszolta, hogy híradósként úgy mondta el a híreket, hogy az anyukája is megértse. Állítása szerint volt több meredek felkonferáló szövege, de örül neki, hogy a sok tízezer felkonfja közül csak kettő miatt marasztalták el.

Németh Balázs úgy gondolja, hogy „elment mindig a falig”, olyanokat csinált a híradó stúdiójában, amit még senki nem tett meg azelőtt.

Arra a kritikára, miszerint Hadházy Ákos Orbán Viktor parlamenti felszólalása közben feltartott táblái kapcsán csak a trágárságot ábrázolókról számoltak be, és azokról nem, amelyeken az állt, hogy „Muszáj hazudnia, mert túl sokat lopott”, Németh azt mondta, hogy el kell menni riporternek, és akkor be lehet mutatni a más oldalát is a történetnek, az aznapi szerkesztő a trágárságot találta fontosnak.

Szerinte az elmarasztalás nem volt jó döntés, mert ő csak épeszű emberként cselekedett.

A híradós szakma nehézségei kapcsán példának felhozta a nyugati országban történt terrortámadásokat. Szerinte a terrorcselekmények idején a hatóságok nem mondanak mindig igazat, hogy ne tűnjön úgy, hogy Európa bajban van.

Amikor Bende Balázs kiszivárgott hangfelvétele került szóba, Németh visszakérdezett, hogy biztosan Bende hallható-e a hangfelvételen, mert sokszor beszélt vele, de ő még nem hallott olyat, hogy ilyeneket mondott volna. Ő legalábbis nem tudja eldönteni, hogy a hangfelvételen Bende Balázs hangja van-e, ezt többször is megismételte. Saját bevallása szerint az M1-es működés során nem tapasztalt soha politikai nyomásgyakorlást. Az M1-es időszakra visszaemlékezve azt állítja, hogy a közszolgálati híradó munkatársai az országban a legjobb szakemberek.

Németh az interjú közepén ismét visszatért az ellenzéki megszólalókra, azt állítva, hogy egy kormánypárti véleményre hat ellenzéki vélemény jutott az M1 híradójában.

Borsa Miklós egykori köztévés hírolvasó interjújára – ebben azt mondta, hogy a híradóban dolgozó emberek belebetegednek a munkába –  Németh úgy reagált, hogy ő nem tapasztalt ilyet, de arról ő nem tudhat, hogy fájt-e valakinek a hasa munka közben.

Az őt ért kritikákat taglalva elmesélte, hogy egyszer odajött hozzá és a családjához egy ember, hogy elmondja neki: gumigerincű, de volt olyan is, hogy azt mondták neki, az apja szégyelli őt, és sajnálja, hogy megszületett. Szerinte ennek ellenére sokan szeretik, amit csinál, például a hentestől szebb húst kap.

Senkinek a véleménye nem érdekli, sem az elemzőké, sem kritizálóké, csak a felesége és családja véleménye számít. Az atlétikai vb-ről elmondta (mivel ő a szervező cég vezérigazgatója), hogy az ő vezetése alatt transzparencia lesz, és minden sajtóterméknek rendelkezésére fog állni jövőben.

Nyitókép: Németh Balázs – Fotó: Cseke Csilla / MTI

#Belföld#németh balázs#m1#mtva#partizán#interjú#gulyás márton

Címlapról ajánljuk