Belföld

A jászberényi DK-s képviselő kész visszavonni javaslatát, ami mögé váratlanul beállt a Fidesz

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. szeptember 16. 14:16

Gedei József korábban azt indítványozta, hogy a képviselőtestület oszlassa fel magát, és írjanak ki a városban időközi önkormányzati választást.

Újabb fordulat történt pénteken a jászberényi politikai életben. Mint arról csütörtökön a Magyar Narancs információi alapján az rtl.hu is beszámolt, a közgyűlés Fidesz-frakciója támogatásáról biztosította a DK-s önkormányzati képviselő, Gedei József indítványát a képviselőtestület feloszlatására és egy időközi önkormányzati választás kiírására. Erre reagálva pénteken Gedei József közleményben tudatta a nyilvánossággal, hogy kész az előterjesztést visszavonni.

Az ügy hátteréről azt érdemes tudni, hogy a jászberényi önkormányzati képviselő-testületben a 2019-es megalakulás óta patthelyzet van: a testületben egy Mi Hazánk-os, hét fideszes és hét ellenzéki képviselő ül. Az elmúlt években többször is felmerült annak lehetősége, hogy a gyakran döntésképtelen képviselő-testület oszlassa fel magát, és tartsanak időközi választást.

A DK-s Gedei József korábban alpolgármester volt, azonban a jobbikos Budai Lóránt polgármesterrel való konfliktusa miatt idén januárban lemondott. Gedei a közgyűlések alkalmával többször is a Fidesszel összhangban szavazott. Az új választások kiírását korábban a helyi fideszes parlamenti képviselő, Pócs János támogatta leginkább, a városi Fidesz-frakció annyira nem. A Magyar Narancs úgy tudja, hogy Pócs megnyerhette magának Gedeit, aki így nyújtotta be a javaslatot.

A sajtóhírek hatására Gedei József pénteken közleményt adott ki, amiben hangsúlyozta, hogy a képviselőtestület feloszlatásának ötlete alapvetően nem tőle, hanem Jászberény polgármesterétől származik. Gedei József szerint Budai Lóránt 2020. szeptember 16-án tett indítványának napirendre vételét a mögötte álló Közösen Jászberényért Egyesület és a polgármester megszavazta, a fideszes vezetésű többség viszont elutasította. Budai Lóránt 2022. szeptember 8-án azt közölte, hogy amennyiben megfelelő indítvány érkezik, akkor napirendre veszi, és ő, valamint a Közösen Jászberényért Egyesület meg is szavazza azt.

Gedei József szerint ő maga „a polgármester úr kérésére, biztatására” készítette el és nyújtotta be az indítványt. A fideszes támogatással kapcsolatban a DK-s képviselő így fogalmaz:

Miután sajtóhírek szerint a Fidesz megváltoztatta korábbi elutasító álláspontját, és kész megszavazni a testület feloszlatására vonatkozó előterjesztést, a polgármester úr és a mögötte álló egyesület képviselői mintha megváltoztatták volna véleményüket, és azt a hamis látszatot keltik, mintha a javaslat és a szándék nem magától a polgármestertől származna, hanem én kívánnám a Fidesszel szövetkezve a testület feloszlatását. Ez tévedés.

Gedei József azzal zárta közleményét, hogy amennyiben

a polgármester úr eláll korábbi szándékától, és kijelenti, hogy jövőbeli politikáját Jászberény fejlődése érdekében alakítja át, akkor előterjesztésemet visszavonom.

 

#Belföld#jászberény#gedei józsef#budai lóránt#pócs jános#önkormányzat#közgyűlés#időközi választás

Címlapról ajánljuk