Belföld

Zavartalanul intéz üzleti ügyeket Budapesten a Putyin-párti Kirill pátriárka jobbkeze

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 15. 15:37

Hilarion metropolitát nyomon követik a magyar hatóságok, de a tartózkodási engedélye nincs veszélyben.

Ingatlanokat keres és banki ügyleteket is intéz Budapesten az orosz ortodox egyház feje, Kirill pátriárka jobbkeze, Hilarion metropolita – írta az Intelligence Online értesülései alapján a hvg.hu. Az 56 éves Hilariont idén júniusban neveztéki ki a budapesti és magyarországi orosz ortodox egyházmegye kormányzójának, aki addig a külső egyházi kapcsolatok osztályának elnöki tisztségét látta el Oroszországban.

Hilariont nem sokkal azután küldték Budapestre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök megvédte a Vlagyimir Putyin orosz elnököt és az Ukrajna elleni háborút nyíltan támogató Kirill pátriárkát, aki ennek hatására lekerült az Európai Unió szankciós listájáról.

A titkosszolgálati forrásokból dolgozó Intellgence Onlne információja szerint Hilariont azért küldték Magyarországra, mert egy olyan bizalmi embere Kirill patriárkának, aki a magyar fővárosban biztonságban lehet.

A metropolita mozgását állítólag követik a magyar hatóságok, ugyanakkor a budapesti politikai és konzuli hatóságok körében a ki nem mondott politika az, hogy Hilariontól nem lehet megtagadni a vízumot vagy tartózkodási engedélyt.

A lap szerint Budapesten az egyházmegye vagyona valószínűleg védelmet élvez a befagyasztásra irányuló törekvésekkel szemben, még akkor is, ha az európai hatóságok szankciókat hoznak Kirill vagy az orosz ortodox egyház más tagjai ellen. Kirill azért akarta védett helyen tudni Hilariont, mert ő a kiszemelt utódja. Vagyis a lap állítása alapján a metropolita budapesti száműzetésére vonatkozó sajtóhírek hamisak.

Nyitókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Hilarion volokalamszki metropolita találkozója a Karmelita kolostorban 2019. szeptember 6-án. – Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

#Belföld#kirill pátriárka#oroszország#szankciók

Címlapról ajánljuk