Belföld

A magyar külügy elküldte az ukrán ügyvivőt, aki az orosz propagandát terjesztő tankönyv miatt reklamált

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 15. 7:20

A külügy a belügyhöz küldte az ukrán diplomatát, de ott is elutasításban volt része.

Mint arról beszámoltunk, meglehetősen putyini módon nem orosz agresszióként, hanem nagyhatalmi civakodásként értelmezi az ukrajnai háborút egy hazai földrajztankönyv.

Egyebek mellett egy olyan ábra szerepel a könyvben, amin az látható, hogy Oroszország, az EU és az USA huzakodnak Ukrajnáért, és magabiztosan az orosz medve áll győzelemre. A háborús agressziót elszenvedő független országról ezt írják: „A többség ukrán nemzetiségű, de az ország keleti részén jelentős az oroszok aránya, a Krím-félszigeten pedig ők alkotják a többséget. A két keleti szláv nyelv (orosz, ukrán) hasonló. Az oroszok által lakott országrészekben a lakosság egyötöd része kevert orosz–ukrán nyelven beszél. Ennek ellenére a két népcsoport gyakran szemben áll egymással. Ellentétük fegyveres konfliktust is kirobbantott a Krím-félszigetért”.

Szó sincs arról a nyolcadikos tankönyv magyarázatában, hogy Oroszország önkényesen tette rá a kezét a térségre.

A tankönyv tartalma miatt az ukrán külügyminisztérium mellett Ukrajna budapesti nagykövetsége is tiltakozott, előbbi „az Ukrajnáról szóló hamis információ azonnali kijavítását” követelte. A hvg.hu értesülése szerint a magyar külügy a Belügyminisztériumhoz küldte a budapesti ukrán ügyvivőt, hogy ott reklamáljon, ha gondja van azzal, amit a magyar tankönyvek írnak Ukrajnáról, de a lap úgy tudja, Maruzsa Zoltán államtitkár sem nyitott az egyeztetésre. Államtitkársága közölte: nem indokolt találkozniuk ez ügyben.

Mint írják, közben ukrán civil szervezetek is tiltakoznak amiatt, hogy a tankönyv „az orosz narratívát” adja tovább a diákoknak. A Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület elnöke azért is tartja megdöbbentőnek a dolgot, mert az ukrán a Magyarországon elismert 13 nemzetiség egyike, „a gyerekeinket arra neveljük, hogy szeressék Ukrajnát, szeressék Magyarországot, aztán az iskolában a kezükbe kerül egy ilyen szöveg, az iskolatársaik pedig nem értik, amikor ők azt mondják rá, hogy ez nem igaz”.

Nyitókép: Nemzeti Köznevelési Portál

#Belföld#tankönyv#ukrajna#propaganda#belügyminisztérium#külügyminisztérium#tiltakozás

Címlapról ajánljuk