Belföld

A nem létező bábaszövetséggel konzultált csak a Belügyminisztérium az abortusztörvény módosítása előtt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. szeptember 14. 19:06

Az Egészségügyi Közlönyben az Országos Bábaszövetség szerepel, mint az egyetlen szakmai szervezet, amivel állítólag egyeztettek a szívhangos szigorítás előtt. Az Országos Bábaszövetség öt éve szűnt meg.

A Belügyminisztérium hivatalos lapjában, az Egészségügyi Közlöny friss számában részletezik az abortusztörvény rendeleti úton történt módosításának körülményeit, vette észre a 444.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, egy szeptember 15-én, csütörtökön életbe lépő belügyminiszteri rendelettel Pintér Sándor átírta az 1992 óta hatályos abortuszszabályozás egyik mellékletét.

Az új szabályok értelmében állapotos nőknek be kell majd mutatniuk egy olyan szülész-nőgyógyász által kiállított leletet, amellyel igazolják: az orvos egyértelműen azonosítható módon bemutatta „a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt”.

Mint kiderült, ez azt jelenti, hogy az abortuszra jelentkező nőknek csütörtöktől meg kell mutatni magzatuk ultrahangképét, a szív pulzálását és meg kell hallgatniuk a szívhangot.

Az Egészségügyi Közlönyből kiderül, hogy kik vettek részt az abortusztörvény módosításának előkészítésében:

  • Dr. Demeter János szülész-nőgyógyász, társszerző
  • Dr. Nagy Sándor szülész-nőgyógyász, társszerző
  • Dr. Paulin Ferenc szülész-nőgyógyász, társszerző
  • Csillik Gabriella szociálpolitikus, egészségügyi szakoktató, társszerző.

A rendeletet véleményezték:

  • Dr. Szabó János háziorvos,
  • Dr. Kovács Tamás neonatológus, csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos.

Az Egészségügyi Közlönyből az is kiderül, hogy semmiféle betegjogi szervezet, semmiféle orvosi szakmai szervezet, semmiféle független civil szervezet nem lett bevonva a rendelet előtti egyeztetésbe. Az Egészségügyi Közlöny egyetlen egyéb, külsős szervezetről tesz említést, ami tanácskozási joggal állítólag részt vett a folyamatban és mint szakmai szervezet véleményezte és elfogadta a rendeleti szöveget, ez pedig 

az Országos Bábaszövetség.

Ez a szervezet a cégnyilvántartás szerint 2017-ben megszűnt, mutat rá a 444 cikke. Nováky Rita, a bábaszövetség volt elnöke a 444-től tudta meg, hogy szerepelnek az Egészségügyi Közlönyben. Nováky Rita a maga részéről nem helyesli a mostani módosítást, mivel szerinte az abortuszok számát nem lehet ilyen adminisztratív eszközökkel csökkenteni.


Nyitókép: BSIP/UIG Via Getty Images

#Belföld#abortusztörvény#abortuszhoz való jog#pintér sándor#rendelet#szívhang

Címlapról ajánljuk