Belföld

Folytatódik a tiltakozás, hétfőn három iskola köré vontak élőláncot

Kovács KingaKovács Kinga

2022. szeptember 12. 8:47

Miskolcon, Szombathelyen és Budakalászon is körbevették az iskolákat. Több más intézményben szolidaritást vállaltak a pedagógusok. 

Diákok, szülők és tanárok élőlánccal tiltakoztak a miskolci Herman Ottó Gimnázum körül, mert a múlt héten a fenntartó tankerület felmentette az intézmény igazgatóhelyettesét, Dezsőfi Györgyöt. 

Dezsőfi György azután vesztette el a tisztségét, hogy szeptember 5-én a gimnázium 36 pedagógusával közösen tiltakozott polgári engedetlenség keretében a közoktatási rendszer problémái ellen.

A tiltakozók nemcsak az iskola épületét, hanem még a tornacsarnokot is körül tudták venni. Az élőlánc után a diákok petíciót vittek a fenntartó tankerülethez: ebben azt kérték, hogy a tankerület vonja vissza a felmentést. 

Felmentették az igazgatóhelyettest, élőláncot vontak hétfő reggel a Herman Ottó Gimnázium köré
RTL

Az iskola pedagógusai szolidaritási nyilatkozatot adtak ki múlt héten, amelyben azt írták, Dezsőfi György, azon túl, hogy tantárgyait magas színvonalon és eredményesen oktatja, fontos és pótolhatatlan feladatokat lát el a gimnázium életében.

A Szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola pedagógusai szolidaritásképpen szintén élőláncot szerveztek hétfő reggelre. „Szeretnénk kifejezni szolidaritásunkat Dezsőfi Györggyel és minden megfenyegetett tanárral, ezért szeptember 12-én feketébe öltözünk. A sztrájk alapjog, nem szabad engednünk a fenyegetésnek, az oktatás bajban van!” – írták korábban. 

A budapesti Madách Imre Gimnázium tanárai is szolidaritást vállaltak a felmentett igazgatóhelyettessel és az összes olyan kollégával, aki fenyegető levelet kapott a tankerület vezetőjétől:

Orosz Anna a Facebookon írt arról, hogy az újbudai Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium diákjai, szülői közösen álltak ki a polgári engedetlenséget hirdető tanárok mellett, hétfőn reggel pedig demonstrációt hirdettek az iskola épülete elé a Bartók Béla úton, hogy így demonstráljanak a kormány elhibázott oktatáspolitikája ellen. 

Budakalászon is volt hétfő reggel megmozdulás: a Szentistvántelepi Általános Iskolában öt pedagógus vett részt polgári engedetlenségi akcióban, majd fenyegető levelet kaptak a tankerülettől. Hétfő reggel ennél az intézménynél is élőláncos szolidaritási megmozdulást hirdettek, hogy tiltakozzanak a pedagógusokat ért fenyegetés ellen. 

A hétvégén a PDSZ és a PSZ közleményben írt arról, hogy a héten megkezdik a gördülő sztrájk előkészítését, a Tanítanék nemrég gördülő polgári engedetlenséget javasolt. 

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#herman ottó gimnázium#miskolc#élőlánc#tiltakozás#polgári engedetlenség#felmentés#iskola#oktatás

Címlapról ajánljuk