Belföld

A pedagógusok szakszervezetei kiállnak megfenyegetett társuk mellett, és „gördülő sztrájkra” készülnek

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 10. 18:20

kérik a sztrájkolókat, hogy keressenek kiskapukat a törvényben

Ahogy az rtl.hu is beszámolt róla, kirúgással fenyegetett több tankerület pedagógusokat, amiért több órát nem tartottak meg a sztrájk miatt. A pedagógusok sztrájkbizottsága most közleményben reagált. 

Azt írták, hogy minden jogi segítséget megadnak kollégáiknak, és kérték a sztrájkolókat, hogy igyekezzenek kihasználni a törvény kiskapuit.

„Mivel látható, hogy a kormány erőre erőszakkal válaszol, viszont továbbra is csak az erőből ért, azt javasoljuk, hogy kollégáink szervezzenek a munkahelyeken hétfőtől olyan sztrájkokat, amelyek kihasználják a törvény kiskapuit!” – írja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete.

Szerintük így érdemes kihasználni a helyzetet:

  • az intézményvezető köteles kiértesíteni a szülőket a tervezett és bejelentett sztrájk esetén;
  • kérik a szülőket, hogy a munkabeszüntetést úgy segítsék, hogy ez idő alatt ne küldjék be a gyermekeiket az intézménybe, mert ekkor felügyelni és tanítani sem kell;
  • a törvény alapján összevont felügyelet tartható.

Javasolják, hogy – mivel a tanítási órákat más napokra is át lehet helyezni – hétfőtől bizonyos időszakokat megcélzó, „gördülő sztrájk” vegye kezdetét. Ennek részleteit hamarosan ismertetik a Facebookon.

Október 5-re, a Pedagógusok Világnapjára pedig akciót hirdettek az Alapvető Jogok Biztosának területi irodáinál, „ahol a közoktatásban tapasztalt jogsértésekről petíciókat nyújtunk át. Ezekre az akciókra hívjuk a kollégákat, szülőket Győr, Szeged, Miskolc, Debrecen, Székesfehérvár és Pécs területi irodáihoz! A részletekről időben hírt adunk.”

Korábban az RTL Híradó is beszámolt arról, hogy kirúgással fenyegetik a tankerületek azokat a tanárokat, akik polgári engedetlenséggel tiltakoztak az alacsony bérek ellen. Több iskola pedagógusai kaptak ilyen levelet. A budapesti Vörösmarty gimnázium tanárainak azt írták, ha még egyszer jogosulatlanul távol maradnak a munkától, rendkívüli felmentésre számíthatnak. A miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét pedig leváltották. Orbán Balázs szombaton a kötcsei pikniken azt mondta, hogy nem cél a pedagógusok kirúgatása, de a törvény ezt a keretet szabja.

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#pedagógus#sztrájk#jogi segítség#fenyegetés#kiskapu

Címlapról ajánljuk