Belföld

Karácsony a budapestieknek: Nagyon nehéz időszak jön

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 10. 7:20

Nem áll le a tömegközlekedés, és közvilágítás is lesz, közölte Budapest főpolgármestere a Népszavával. 

Ha nem sikerül megfékezni az energiaárakat, akkor annak beláthatatlan következményei lehetnek

– jelentette ki Karácsony Gergely a Népszavának adott interjújában. Budapest főpolgármestere elmondta, hogy „nincs ma Európában olyan városvezető, aki biztosan meg tudná mondani, hogy mit hoz a holnap”.

Nem kapcsolja le az áramot

A főpolgármester az energiaárak emelkedése kapcsán közölte, hogy a tömegközlekedés és a közvilágítás akkor is működni fog, ha „nem tudjuk kifizetni a számlát”. Karácsony kijelentette:

A villamos akkor nem fog járni, az utcai lámpák akkor sötétülnek el, ha valaki lekapcsolja az áramot. Nem én leszek az.

Karácsony a lapnak kijelentette, hogy akkor sem fog leállni a város, ha nem tudják fizetni a számláikat, és a jövő évet kifizetetlen számlákkal és folyószámlahitellel indítja Budapest. A főpolgármester ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a következő évben 55 milliárd forint szolidaritási adót kell befizetnünk a központi költségvetésbe. A főpolgármester ugyanakkor közölte:

Budapest polgárait felnőttként kezelve nem tudok más ígérni, mint azt: nagyon nehéz időszak jön.

A kormánynak nem kell a BKV

Arra a kérdésre, hogy a kormány esetleg átvenné a közösségi közlekedést, a főpolgármester közölte:

A kormány egyáltalán nem akarja a közösségi közlekedést. Túl sokba kerül ahhoz és nem lehet kivenni belőle semmit.

Elmondása szerint kormánypárti politikusok többször is közölték vele, hogy „mindent átvesznek, de a közösségi közlekedést biztos nem”. Közlése szerint „ugyanez igaz a víziközművekre is”, mert nincsen rá pénz. Közben Karácsony közlése szerint jelenleg is folynak a tárgyalások a Fővárosi Csatornázási Művek visszavásárlásáról, és elmondása szerint „van reális forgatókönyv arra, hogy ismét közösségi tulajdonba kerüljön a cég”.

Nagy győzelemre számít

Karácsony szerint nagy esélyekkel vágnak neki a következő önkormányzati választásoknak, amelyeken Budapest „nagyobb győzelmet arathat, mint 2019-ben”. A főpolgármester kijelentette:

Budapest a járvány alatt, és most az energiaválságban is diktálja a tempót. Az a mintázat, hogy mi cselekszünk, a kormánymédia lehülyéz bennünket, majd a kormány meglépi késve ugyanazt.

Nyitókép: Karácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatót tart az 50-es villamos Határ úti végállomásán 2022. szeptember 1-jén. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

#Belföld#karácsony gergely#budapest#főpolgármester#energiaválság

Címlapról ajánljuk