Belföld

Nem tudni, miért rendel Törökországból útleveleket az állam, hiszen egy magyar céggel is van szerződése

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 8. 6:38

A Külgazdasági és Külügyminisztérium nem reagál a kérdésre.

Néhány napja azzal dicsekedett el Ankarában Süleyman Soylu török belügyminiszter, hogy nemcsak saját, de más országok útleveleit is nyomtatni fogják egy új, török útleveleket készítő üzemben. Elmondta azt is, hogy megállapodásuk van Magyarországgal, idén mintegy 250 ezer magyar útlevél nyomtatására.

A hvg.hu úgy tudja, a magyar útleveleket eddig itthon gyártották, sőt, az állami tulajdonú Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) kötött is erre egy hosszútávú szerződést a Pénzjegynyomda Zrt. és az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. konzorciumával. A szerződés 2030. december 31-ig szól, 115 milliárd forintos keretösszeggel.

A Hürriyet hírét átvevő hvg.hu még aznap megkereste ugyan a témában a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, ám a tárca azóta sem válaszolt arra, mi indokolja az eddig itthon végzett gyártás kiszervezését.

A törökországi útlevélgyártás azért is szorulna erősen magyarázatra, mivel a hvg.hu iparági információi szerint az útlevelek gyártását az eddigi gyakorlatnak megfelelően jelenleg is folyamatosan és fennakadás nélkül, megfelelő kapacitással végzik Magyarországon.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

 

#Belföld#útlevél#hürriyet#törökország#útlevélgyártás

Címlapról ajánljuk