Belföld

Orbánék egyelőre mégsem vétóznak az orosz oligarchák miatt

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 7. 18:26

Korábban Magyarország azzal fenyegetőzött, hogy megvétózza a büntetőintézkedéseket, ha nem törlik három orosz oligarcha nevét a feketelistáról.

Magyarország végül támogatni fogja az Oroszországgal szembeni EU-s szankciók meghosszabbítását – írta diplomáciai forrásokra hivatkozva a Szabad Európa. Korábban Magyarország azzal fenyegetőzött, hogy megvétózza a büntetőintézkedéseket, ha nem törlik három orosz oligarcha nevét a feketelistáról.

A lapnak nyilatkozó, névtelenséget kérő illetékesek szerint az európai uniós tagállamok nagyköveteinek szerdai brüsszeli értekezletén a magyar képviselő azt mondta,  

készek kiterjeszteni a büntetőintézkedések hatályát hat hónappal, de a soron következő hosszabbításkor, azaz jövő márciusban fel fogják vetni aggályaikat egyes személyekkel kapcsolatban.

Magyarország Aliser Uszmanovot, Pjotr Avent és Viktor Rasnyikovot szerette volna eltávolíttatni azon személyek listájáról, akik ellen vagyonbefagyasztást és beutazási tilalmat rendelne el az Európai Unió.

Az EU álláspontja szerint Uszmanov közeli kapcsolatban van Putyinnal és a Kremllel, és lefoglalták azt a 600 millió dolláros jachtot, amelyet neki tulajdonítanak. Aven egy körülbelül 40 fős orosz üzletemberekből álló csoport tagja, amely rendszeresen tárgyal Putyinnal, Rasnyikov pedig egy vezető orosz oligarcha, a Magnyitogorszk Vas- és Acélmű igazgatója.

Orbánék egyelőre mégsem vétóznak az orosz oligarchák miatt
Fotó:  Aliser Uszmanov állami kitüntetést kap Vlagyimir Putyintól 2018-ban. Fotó: Mikhail Svetlov / Contributor / Getty Images

A magyar kormány a három oligarcha szankciók alóli felmentése mellett azt is szerette volna elérni, hogy a humanitárius szervezetek üzletelhessenek azokkal az orosz bankokkal, amelyek jelenleg az uniós szankciók alá esnek. 

Nyitókép: Máthé Zoltán/MTI

 

#Belföld#orbán viktor#oligarcha#vétó#európai unió

Címlapról ajánljuk